Parlamentul R.Moldova a votat „Legea separatismului” în cea de-a doua lectură. Documentul a fost susținut de 60 de deputați din partea fracțiunii PAS.

Potrivit documentului, acțiunile de separatism, adică acțiunile săvârșite în scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova se vor pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, iar persoana juridică cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 de unități convenționale (150 mii – 250 mii lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Totodată, instigarea la acțiuni de separatism se va pedepsi cu amendă în mărime de la 700 la 1500 de unități convenționale (35 mii – 75 mii) sau cu închisoare de până la 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 de unități convenționale (100 mii – 150 mii lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

La fel, finanțarea acțiunilor de separatism se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 6 la 12 ani, iar persoana juridică cu amendă în mărime de la 12000 la 15000 unități convenționale (600 mii – 750 mii lei) cu lichidarea persoanei juridice.

În legislație se introduce și noțiunea de entitate anticonstituțională, care reprezintă o structură creată pe teritoriul unui stat, în afara reglementărilor constituționale ale statului respectiv și nerecunoscută în conformitate cu prevederile internaționale.

Legea respectivă a nemulțumit reprezentanții Tiraspolului. Aceștia au declarat că adoptarea legii respective va afecta negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Și Moscova a criticat inițiativa respectivă.

Suntem convinși că implementarea acestor modificări la Codul Penal al R. Moldova nu va adăuga înțelegere reciprocă între Chișinău și Tiraspol pe fonul răcelii dialogului dintre malurile Nistrului și pauzei în procesul de lucru al formatului ”5+2”. Contăm pe faptul că partea moldovenească va cântări încă o dată costul acestui pas în contextul procesului de reglementare transnistreană. Considerăm că o asemenea inițiativă legislativă ar fi fost îndreptățită dacă ar fi fost rezolvat conflictul transnistrean”, declara anterior Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Deschide și: SIS cere mai multe împuterniciri pentru a lupta cu spionii

Crearea structurilor informative ale spionilor va fi sancționată penal. SIS propune pedepse de până la 10 ani de închisoare

Tiraspolul cere socoteală Chișinăului pentru legea separatismului. Ignatiev, indignat de propunerile de modificări legislative ale SIS-ului

Una spune, alta face // Rusia critică ”legea separatismului” din R. Moldova, deși a semnat să nu sprijine secesionismul