Un membru CSP explică absența sa de la ședința de ieri a Consiliului: Nu am dorit să admit vicierea concursurilor

Membrul CSP Andrei Cebotari recunoaște că a lipsit intenționat de la ședința de ieri. El a modivat decizia scandaloasă prin dorința sa de a nu admite vicierea concursurilor, întrucât pe ordinea de zi erau mai multe subiecte importante, iar colegilor procurori li s-a propus ca concursurile să fie anunțate pentru o altă zi săptămâna viitoare, însă ultimii au refuzat.
Potrivit lui, agenda și materialele primare ale ședinței au fost puse la dispoziția membrilor CSP non-procurori, vineri 20 ianuarie 2023 la ora 16:24, în ciuda faptului că membrii procurori aveau acces la aceste materiale cu mult timp înainte.
”Ba mai mult, acestea erau actualizate periodic, materialele finale fiind remise la data de 24 ianuarie ora 16:19. În agendă au fost incluse mai multe subiecte importante, cum ar fi: Desemnarea câștigătorilor la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de Procurori-șefi (10 funcții/circa 25 de candidați); concursul între absolvenții Institutului Național al Justiției pentru suplinirea unor funcții vacante de procuror (7 funcții vacante de procurori/20 de absolvenți); Acordarea distincțiilor cu prilejul aniversării a XXXI-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova (peste 150 de persoane). În legătură cu faptul că urma a fi efectuat un volum mare de lucru, fiind necesară verificarea integrității a peste 200 de procurori/candidați la funcția de procuror, timpul alocat a fost unul insuficient”, a scris acesta.
Meciul CSP notează că, în legătură cu acest fapt, membrii CSP din rândul procurorilor au fost anunțați despre acest fapt în scris în chat-ul comun de lucru, marți 24 ianuarie, în decursul zilei, venind cu propunerea ca concursurile să fie anunțate pentru o altă zi săptămâna viitoare, ținând cont de faptul că aparatul CSP reușea să anunțe la timp toți candidații la concurs despre contramandarea acestuia, urmând la ședința din 25 ianuarie să examinăm restul subiectelor de pe ordinea de zi.
”Cu regret, membrii procurori s-au opus vehement unei asemenea propuneri, insistând asupra concursurilor din ziua de 25 ianuarie, cu riscul de a admite în funcția de procurori persoane toxice cu grave probleme de integritate. Pentru a nu admite vicierea concursurilor, ca în funcțiile de procurori și procurori-șefi să nu ajungă persoane cu grave probleme de integritate, și pentru a putea verifica integral toți candidații la funcția de procurori și procurori-șefi, precum și lista procurorilor ce urmează a fi stimulați prin acordarea distincțiilor, am luat decizia de a nu participa la ședința din 25 ianuarie. Îmi asum pe deplin această decizie, ori în situația creată, era unica modalitate de a asigura independența și integritatea sistemului procuraturii, prin neadmiterea promovării în interiorul procuraturii a unor grupuri de interese cu intenții meschine, fiind complet neglijat principiul meritocrației și profesionalismului” a mai declarat Cebotari.
El și-a exprimat regretul că unii membri CSP din rândul procurorilor încearcă să manipuleze opinia publică, victimizându-se, inventând presiuni politice inexistente asupra sistemului procuraturii, însă de facto fiind cei care încearcă să promoveze concursuri netransparente, bazate pe interese personale și de grup.
”Procurorii din CSP s-au declarat nemulțumiți de amânările frecvente ale ședințelor CSP. Într-un comunicat emis presei, aceștia menționează că „rămân neclare motivele ce au determinat dezinteresul unor membri non-procurori în raport cu desfășurarea ședinței de astăzi”. Mai mult de atât, procurorii accentuează „că în ultima perioadă devine tot mai frecventă practica amânării ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absenței unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special” a conchis membrul CSP.
Membrii procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor și-au exprimat ieri regretul pentru că nu a fost posibilă desfășurarea ședinței din motiv că unii membri non-procurori nu s-au prezentat. Astfel, nu a existat cvorum și, respectiv, ședința nu a fost deliberativă. Astfel, subiectele incluse în agendă, care au implicat prezența a mai mult de 40 de persoane vizate în proceduri de numire, promovare și examinare a diverselor adresări, nu au mai putut fi discutate.