În 3 ani de mandat, primarul Capitalei, Ion Ceban, a băgat în datorii Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă. Acuzațiile au fost lansate de PAS pe site-ul formațiunii.

Formațiunea îl mai acuză că a angajat persoane nepotrivite în funcții de răspundere.

Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcții de director. Pentru a face ce vrea și pentru nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere. În Chișinău curg țevile cu săptămânile și nimeni de la Apă-Canal nu intervine pentru a remedia aceste probleme. Doar în 2021 pierderile de apă au fost de 20,5 mln m3. În comparație cu alte orașe din Republica Moldova, mun. Chișinău are cele mai mari pierderi de apă. Ceban a pus în 2022 pe spatele chișinăuienilor datoriile de milioane a celor de la Apă-Canal, care nu au fost capabili să administreze corect banii veniți de la BERD – BEI, iar acum vrea să-și bată joc și să închidă apa în toiul iernii. De situația în care a ajuns S.A. Apă-Canal se face vinovat direct Ion Ceban și administrarea financiară defectuoasă. Așa se întâmplă când își pune neamuri prin funcții importante” a spus Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.

Formațiunea îi recomandă lui Ion Ceban să nu facă jocuri politice și să nu umble la robinete.

Ion Ceban trebuie să eficientizeze cheltuielile la Apă-Canal, la primărie, să mai taie din lux, să elimine schemele și să găsească banii necesari. Soluția pentru remedierea problemei de la Apă-Canal se află la el. Să se apuce de lucru. Orice acțiune de deconectare a apei de către Ion Ceban vor fi ilegale” a conchis PAS.

Anterior, primarul Capitalei, Ion Ceban, a amenințat cu proteste și alte căi legale de contestare a acțiunilor PAS. Declarația a fost făcută ca urmare a reacției premierului Natalia Gavrilița la posibila deconectare a apei către consumatorii din Chișinău. Aceasta a anunțat că va solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. 

Deschide și: Ceban îi răspunde lui Gavrilița, care cere autorităților să verifice cauzele datoriilor la Apă-Canal: Ne rezervăm dreptul la proteste