Consiliul Superior al Procurorilor vine cu o reacție oficială ca urmare a scandalului iscat în jurul concursului privind selectarea candidatului la funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat al instituției, la CSP au fost depuse mai multe cereri/contestații aferent procedurilor ce țin de concursul sus-menționat și, potrivit legii, acestea urmează a fi examinate, în ședință, de plenul Consiliului.

Asigurăm întreaga societate că toate subiectele aflate pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor se examinează cu respectarea condițiilor impuse de lege, iar pentru a evita suspiciuni privind lipsa de obiectivitate a procedurilor de referință, îndemnăm spre discuții echilibrate, bazate pe circumstanțe factologice și raționamente juridice”, precizează CSP.

Totodată, Consiliul își reiterează angajamentul de a asigura corectitudinea și obiectivitatea procedurilor de concurs în rândul procurorilor și își exprimă încrederea că toți membrii CSP conștientizează responsabilitatea instituțională față de societate de a demonstra prin conduita profesională alinierea la principiile de drept.

Amintim că membrul Comisiei de selecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, Iulian Groza, a anunțat astăzi că este intimidat de anumite persoane care încearcă să exercite presiuni asupra sa. Groza anunță că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor, menționând că acest concurs este „lovit de vicii” și cere anularea acestuia.

Deschide și: Un membru al Comisiei de selecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS anunță că a fost intimidat și cere anularea concursului

Ulterior, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat pentru Deschide.MD că sesizarea a fost înregistrată la cancelaria CSP și va fi examinată în următoarea perioadă.

Deschide și: Scandal la CSP // Președintele Consiliului, Angela Motuzoc, reacție la sesizarea depusă de Iulian Groza

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care este și membru al CSP, a declarat că susține propunerea lui Groza. Potrivit lui, situația creată ca urmare a sesizării depuse de Iulian Groza implică riscul iminent de viciere a concursului.

Deschide și: Scandal la CSP // Sergiu Litvinenco acceptă propunerea de anulare a concursului pentru funcția de șef al PCCOCS