Procuratura Anticorupție nu va contesta decizia Judecătoriei Chișinău din 4 ianuarie 2023, prin care fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță, precum și alți trei foști angajați din cadrul instituției au fost achitați în dosarul „Laundromat”. Potrivit reprezentanților PA, instanța a constatat absența posibilităților reale de a executa obligațiile de serviciu de către inculpați și respectiv cauzarea daunelor materiale statului sau unor persoane fizice/juridice ca consecință a îndeplinirii necorespunzătoare de către aceștia  a obligațiilor de serviciu, motiv pentru care Procuratura a decis să nu conteste sentința.

Amintim că miercuri, 4 ianuarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au achitat-o pe Emma Tăbîrță, precum și pe alți trei foști angajați din cadrul BNM, acuzați de neglijență în serviciu.

Tăbîrță și alți trei angajați din cadrul BNM au fost învinuiți de neglijență în serviciu ce a dus la spălarea prin sistemul bancar al R.Moldova a unor sume imense de bani, proveniți din Rusia. Mai exact, în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM şi fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, cei patru ar fi admis și nu ar fi întreprins acţiuni în raport cu „Moldindconbank”, care la acea etapă era supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacţii suspecte de miliarde de dolari.

În mod special, aceștia nu au identificat şi nu a verificat identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii de proporţii deosebit de mari; nu au acumulat unele documente justificative pentru a cunoaşte activitatea persoanelor juridice nerezidente, spre exemplu, rapoarte de activitate sau financiare; nu au raportat unele operaţiuni suspecte către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor; nu au aplicat măsuri de precauţie, deoarece operaţiunile efectuate nu corespundeau cu genul de activitate a clientului, dar și nu au atribuit unele operaţiuni la operaţiuni de grad extra-sporit, ţinând cont de suma de bani a tranzacţiilor în valoare de sute de milioane de dolari şi lipsa clara a identităţii clienţilor.

Potrivit procurorilor, în rezultatul îndeplinirii neglijente şi lipsite de diligenţă a obligaţiunilor de serviciu, a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influenţată buna activitate a instituţiilor financiar-bancare şi a sistemului bancar în întregime.

Deschide și: Ex-viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrță, achitată în dosarul „Laundromat”

Deschide și: Reacția Procuraturii după ce ex-viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrță, a fost achitată în dosarul „Laundromat”