După incendiul produs săptămâna trecută la portul Liber Internațional Giurgiulești, prim-ministra Natalia Gavrilița a dispus verificarea tuturor silozurilor din R.Moldova pentru a evita pe viitor astfel de incidente.

Astăzi am semnat o dispoziție, cerând verificarea tuturor silozurilor din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, a comunicat premierul.

Gavriliță menționează că autoritățile competente au  raportat rezultatele controalelor efectuate în și încălcările depistate la compania ale cărei silozuri de cereale din port au luat foc.

Potrivit Natalie Gavriliță,  Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, iar exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus suspendarea activității companiei până la înlăturarea încălcărilor și urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

Amintim că un incendiu a izbucnit pe 19 ianuarie la silozurile de cereale din Portul Liber Internațional Giurgiulești. Flăcările au fost localizate în următoarele zile, incendiul fiind definitiv lichidat abia astăzi, 24 ianuarie.