Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) anunță despre faptul că au fost înregistrate mai multe atacuri cibernetice de tip scam și phishing ce vizează instituțiile guvernamentale. Potrivit datelor prezentate de autorități, până în prezent, peste 1 330 de mesaje au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice.

Astfel, deținătorii de domenii „.md” sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății. În acest sens, STISC recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, precum și blocarea, raportarea  expeditorului.

În contextul continuării valului de atacuri cibernetice de tip scam și phishing, vă îndemnăm să verificați întotdeauna sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică”, menționează Serviciul.

Phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale,  informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN, etc. Infractorii cibernetici pretind, de obicei că sunt companii cu renume, prieteni, sau cunoștințe și expediază  email-uri sau SMS-uri prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți.

Un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea plăților sunt și atacurile de tip scam. Mesajele expediate de infractori prin e-mail, conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii obișnuite/legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link.