Șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal au fost reținuți în dimineața zilei de 21 decembrie, în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat 40 de percheziții care au vizat angajați vamali și agenți economici. În urma acestora, persoanele vizate au fost reținute pentru 72 de ore. 

Acestea sunt bănuite că ar fi pretins și primit mijloace financiare de la agenți economici pentru a organiza diminuarea valorii pentru mărfurile introduse în Republica Moldova.

Potrivit actului de sesizare, sumele pretinse pentru acordarea diferitor facilități s-ar ridica până la 6 mii de euro.

În cadrul urmăririi penale și a măsurilor speciale de investigație, au fost constatate mai multe episoade în care valoarea mărfii introduse în vamă era diminuată cu până la 50 la sută, iar din taxele neachitate funcționarul vamal încasa un comision în mărime de 10-15%.

Precum precizează Centrul Național Anticorupție, acțiunile pe caz sunt în desfășurare și au ca scop stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea întregului cerc de persoane implicate.