Avaria de la blocul energetic nr.3 (CET Sursa 1) s-a produs din cauza fisurării conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei externe de expertiză de la Termoelectrica în cadrul ședinței de azi. 

Astfel, pornind de la această constatare, au fost conturate câteva ipoteze privind cauzele producerii incidentului, care urmează a fi cercetate în continuare:

-Acționarea sarcinilor mecanice asupra generatorului - vibrații și rezonanța mecanică, dat fiind faptul că generatorul se afla de câteva ore în regim de pornire și încă nu a ieșit la regimul său nominal;
-Impactul îmbinării prin sudură cu arc electric a conductei sistemului de răcire cu corpul generatorului, dat fiind faptul că sudura cauzează tensiuni și deformații în structura metalelor;
-Influența hidrogenului asupra proprietăților mecanice a metalului conductei sistemului de răcire, dat fiind contactul îndelungat al suprafeței exterioare a conductelor cu hidrogenul. La generatoarele de tipul TВФ agentul de răcire al înfășurărilor este hidrogenul, care la rândul său este răcit cu agentul de răcire - apa.

Pentru următoarea etapă, participanții la ședință au convenit asupra formulării sarcinilor tehnice pentru efectuarea încercărilor de laborator, mecanice și chimice, asupra unei mostre de conductă a agentului de răcire afectată de fisurare.
 
Amintim că prima ședință a Comisiei externe de expertiză a avut loc la 3 decembrie curent. Aceasta a fost creată de către Agenția Proprietății Publice în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic nr.3 la CET Sursa 1.