Un nou gest al României în susținerea R. Moldova! Bucureștiul, prin intermediul Agenției Române pentru Dezvoltare Internațională RoAid, a finalizat două acțiuni de sistență financiară acordate R. Moldova, incluse în Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2022.

Astfel, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Chișinău, pe 24 noiembrie a fost transferată o sumă de 343.569,46 euro, echivalentă cu peste 7 milioane de lei moldovenești, către Ministerul Finanțelor de la Chișinău în cadrul proiectului „Suplimentarea asistenței financiare nerambursabile către Republica Moldova” (asumată de România în cadrul Conferinței internaționale #„Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” - Berlin, 5 aprilie 2022”).

În aceeași zi, Bucureștiul a mai donat suma de 100 de mii de euro (peste 2 milioane de lei) către Spitalul Raional Florești pentru achiziționarea unor echipamente medicale moderne, de ultimă generație, necesare acordării unor servicii medicale de calitate, cetățenilor din raion.

Ambasada României la Chișinău amintește că a mai oferit în repetate rânduri ajutoare necondiționate printr-o varietate de instrumente pe care le are la dispoziție: Acordul de asistență de 100 milioane euro (se finanțează proiecte de anvergură, în general, investiții în infrastructură), sprijin bugetar direct (10 milioane euro), furnizarea de păcură, lemne de foc, precum și o serie întreagă de alte contribuții financiare și asistență tehnică direcționate pentru satisfacerea unor necesități punctuale, cu obiectivul general de a întări reziliența R. Moldova față de multiplele crize cu care se confruntă, de a implementa cu succes reformele atât de necesare îmbunătățirii calității vieții cetățenilor dar și în efortul acesteia de a adera cât mai rapid la Uniunea Europeană.