În viitorul apropiat Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, care vor înlocui fosta CET-1, dată în exploatare în anul 1951. Despre aceasta a informat ministrul infrastructurii și Dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care a precizat că acest lucru se poate întâmpla până în anul 2025, după ce a fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare.

Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova.
 
Potrivit ministrului, noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă - motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h.
 „Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară”, a explicat Andrei Spînu.