Un grup de moldoveni se numără printre primele persoane reținute pentru utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Ucrainei. Asta după ce simbolul care este asociat cu tendințele expansioniste ale Rusiei lui Putin, a fost interzis în țara vecină, scrie dumskaya.net. Incidentul s-a produs pe 19 mai.

Moldovenii au fost ”reținuți” de activiștii pro-ucraineni pentru că aceștia conduceau o mașina pe antena căreia a fost agățată o panglică a Sf. Gheorghe.

„Inițial ei spuneau că panglicile au fost agățate de niște copii, iar mai târziu au schimbat versiunea declarând că ar fi închiriat mașina și nu știu de ce pe ea atârnă un simbol al terorismului rus", se spune în declarația activiștilor.

Persoanele reținute au fost aduse la comisariatul de poliție pentru întocmirea protocolului administrativ. Potrivit lor, polițiștii de frontieră de la punctul de trecere „Palanca" nu au avut nicio obiecție în privința simbolurilor interzise.

Reamintim că marți Rada Supremă a interzis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Ucrainei. Pentru nerespectarea noii legi, este prevăzută o amendă (de la 100 la 200 de dolari), sau arest de până la 15 zile.