Criticile curg la adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce acesta a anunțat că Moldovagaz va livra tot gazul primit de la Gazprom în stânga Nistrului, inclusiv pentru a asigura ambele maluri cu energie electrică. Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari s-a arătat nemulțumit de decizie și a declarat că autoritățile de la Chișinău au cedat totul separatiștilor de la Tiraspol..

La începutul ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi întrat în disperare totală și faliment. Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spînu, care a împins această decizie pe ineriorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în schimb energie electică care costă 20 de euro pentru Mwt la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin decăt energia electrică contractată din România” a notat Slusari.

Fostul deputat al Platformei da consideră că Transnistria este acum ”pe cal tricolor rusesc”.

A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumători casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de 28 ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor” menționează Slusari.

El a mai prezis că tariful la energia electrică va scădea doar până la 4,5 lei pentru 1 KWh.

Moldova legală rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pănă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova o parte de bani pentru gazul, furnizat Transnistriei. Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu "dominator"” a conchis Slusari.

Anterior, Andrei Spînu a anunțat că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES Cuciurgan pentru luna decembrie. Totodată, părțile au convenit să analizeze opțiunea contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023.

Deschide și: Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES Cuciurgan pentru luna decembrie