La o fermă de porci din extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni, a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană (PPA). Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), acest lucru a ieșit la iveală ieri, 1 decembrie, ca urmare a testărilor de laborator.

În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale din r. Nisporeni a instituit măsuri de carantină pentru eradicarea focarului, cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km).

Potrivit reprezentanților ANSA, în prezent se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, se controlează rezervoarele faunei sălbatice, se efectuează screening-ul porcilor domestici din focar, precum și se verifică produsele alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova. Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către oficialii ANSA.

La fel, se solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare, ci să respecte cerințele minime de biosecuritate. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu procure produse din carne de porc din țările vecine și să nu le aducă în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.