Patru magazine de pe strada Ginta Latină (sectorul Ciocana) din Chişinău comercializau băuturi alcoolice fără acte de provenienţă. Cazurile au fost depistate astăzi, de ofiţerii de investigare a fraudelor economice din cadrul Direcţiei de Poliţie. La cererile legale ale poliţiştilor de a prezenta actele de provenienţă a cantităţilor de alcool, administratorii se încurcau în declaraţii.

În acest context, polițiștii au dispus ridicarea şi depozitarea tuturor recipientelor din plastic, cu băuturi, până la adoptarea deciziei instanţei de judecată. Este vorba de 100 litri de alcool etilic, 450 litri de alcool îmbuteliat şi pregătit pentru vânzare.

Totodată, s-au găsit înscrisuri de ciornă privind evidenţa produselor fără acte de provenienţă, a căror valoare totală se stabileşte în prezent.

Conform legislaţiei în vigoare, factorii de decizie ai întreprinderilor riscă amenzi în mărime de până la 15 000 lei, iar produsele din alcool urmează să fie confiscate de către instanţă. Va fi, de asemenea, sesizată administraţia publică locală pentru a retrage întreprinderilor în cauză autorizaţiile de funcţionare şi a le suspenda ca atare activitatea.

Amintim că premierul Pavel Filip a venit la ședința din 17 mai a Guvernului cu o sticlă de whisky, cumpărată de pe site-ul 999.md, după ce mai mulți oameni de afaceri i s-au plâns R. Moldova se confruntă cu contrabanda de alcool. Pentru a verifica informația, șeful Cabinetului de Miniștri a rugat pe cineva să cumpere alcool de contrabandă pe internet, fiindu-i ca urmare livrate 10 sticle de whisky.

În urma declarațiilor premierului, Serviciul Vamal s-a autosesizat în cazul contrabandei cu alcool și a început recent o investigație internă pe acest caz.