Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi majorarea tarifului la apă. Chiar dacă S.A. Apă-Canal Chișinău a cerut o majorare medie de 2 lei și 56 bani, reglementatorul în energetică a decis ca această majorare să nu depășească 1 leu și 50 bani. Tariful final pentru consumatorii casnici fiind de 10 lei și 69 de bani, iar pentru agenții economici - 24 lei 46 bani. Tot astăzi ANRE a decis să majoreze tarifele la apă și pentru locuitorii orașului Ungheni. Astfel consumatorii casnici vor plăti cu 7 lei 52 bani mai mult decât până acum iar consumatorii non-casnici vor plăti cu 5 lei 15 bani mai mult.

Potrivit reprezentanților ANRE, unele calcule ale Apă-Canal nu au fost luat în considerație stimularea întreprinderii să micșoreze pierderile de apă din rețea. 

Veronica Herța, directorul Apă-Canal, a declarat că aceste majorări sunt necesare și pentru a putea implementa proiectul finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Devoltare și Banca Europeană pentru Investiții, care se ridică la aproape 61,5 milioane de euro. Cea mai mare parte din acești bani va fi îndreptată pentru modernizarea stației de epurare, dar și reparația rețelelor de apă și canalizare. 

Amintim că Deschide.MD a scris acum două săptămâni despre cererea Apă-Canal Chișinău de ajustare a tarifului la apă.

Chiar dacă directorul ANRE, Tudor Copaci nu ne-a spus cu cât va cere majorarea tarifului la apă, am aflat de la surse participante la ------------ ședințele coaliției de guvernare că s-a discutat o creștere în jur de 3-4 lei/ m3 - pentru persoane fizice și 4-5 lei/m3 - pentru persoane juridice.

Ulterior șefa Apă-Canal, Veronica Herța a anunțat oficial că întreprinderea cere ANRE-ului o majorare medie, de 2 lei 56 bani.