În primele opt luni ale anului curent, numărul cazurilor de hepatită virală A s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) a anunţat că în 2016 s-au înregistrat aproape 300 de cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A, 82% dintre care – în rândul copiilor. Vicedirectorul CNSP, Nicolae Furtună, a declarat pentru IPN că această cifră trebuie să trezească îngrijorări pentru administraţia publică locală, pentru conducătorii instituţiilor de învăţământ şi pentru părinţi.

Potrivit lui, hepatita virală A mai este numită şi boala mâinilor murdare, de aceea, trebuie să fie acordată o atenţie deosebită la igienă atât în instituţiile de învăţământ, cât şi la domiciliu. „Orice caz de îmbolnăvire pentru un copil este grav, chiar dacă hepatita A nu se cronicizează şi nu lasă sechele”, a spus Nicolae Furtună. De asemenea, această boală se manifestă mai intens pe parcursul toamnei, când este sezonul preferat pentru răspândirea virusului.

Potrivit CNSP, cele mai multe cazuri de infectare cu hepatita A s-au înregistrat în raioanele Cantemir şi Şoldăneşti – câte 50 de cazuri. În raionul Floreşti s-au înregistrat 48 de cazuri, în raionul Rezina – 43.

Hepatita virală A se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului. Sursă de infecţie pot servi bolnavul şi persoanele infectate, aparent sănătoase. Mecanismul de transmitere a VHA este predominant fecal-oral, prin intermediul mâinilor murdare sau prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă şi alimente contaminate.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, greţuri, vome, dureri abdominale şi alte tulburări digestive. Deseori, începutul bolii este similar cu o intoxicaţie alimentară sau viroză respiratorie. În cazul infecţiei cu hepatita A, urina poate fi de culoare închisă, scaunul decolorat, sclerele şi pielea de culoare galbenă.

Medicii le recomandă oamenilor să se adreseze la medic în cazul apariţiei semnelor caracteristice hepatitei A. De asemenea, hepatita A poate fi evitată dacă este respectată cu stricteţe igiena, dacă este consumată doar apă potabilă din surse sigure.