Președintele Consiliului rectorilor din Republica Moldova, Grigore Belostecinic, neagă afirmațiile președintelui Igor Dodon, făcute ieri, 18 mai, după ședința rectorilor, precum că aceștia ar susține inițiativa sa cu privire la anularea obligativității de susținere a bacalaureatului.

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a declarat pentru Deschide.MD că în cadrul ședinței rectorilor a fost abordat subiectul BAC-ului, însă o declarație oficială în acest sens nu a fost făcută de nimeni.

Împotriva susținerii examenului de bacalaureat nu s-a pronunțat nimeni, inclusiv eu, rectorul ASEM. S-a abordat problema BAC-ului de rând cu alte teme puse în discuție, maxim cinci-șase minute în cadrul ședinței care a durat o oră jumătate. S-a discutat despre problemele care țin de organizarea BAC-ului în Republica Moldova. Au fost argumente expuse în sală despre schimbarea modalității de evaluare a elevilor după ciclul liceal, însă nimeni, inclusiv eu, nu m-am pronunțat împotriva susținerii examenelor de BAC. Trebuie să fie un examen la absolvire.

Domnul Igor Dodon, a discutat în cadrul ședinței, de ieri, despre includerea unor opțiuni pentru elevii care nu doresc să facă studii superioare, iar BAC-ul național să nu fie obligatoriu. Să fie inclus un examen de profesionalizare, o opțiune pentru cei care vor să-și facă o carieră în domeniul artelor, de exemplu, să susțină un BAC, altul decât cel național, în care să fie preponderent incluse discipline ce țin de domeniul ales de elev și respectiv să nu susțină, de exemplu, BAC-ul la matematică sau alte discipline. Însă, și această inițiativă trebuie atent analizată pentru că ar putea fi interpretată greșit și ar putea avea urmări și mai grave. Nu s-a făcut o declarație oficială de nimeni din cei prezenți în sală despre obligativitatea susținerii examenelor de bacalaureat”, a declarat Belostecinic.

Tot acesta, a menționat că organizatorii ședinței Consiliului rectorilor au fost împotriva abordării problemelor de ordin politic, cum ar „orientarea strategică a Republicii Moldova spre est sau vest, relația cu Rusia sau România sau despre limba moldovenească și română”, iar interpretarea politică a declarațiilor făcute în cadrul ședinței este total greșită.

Inițiativa președintelui Igor Dodon cu privire la anularea obligativității de susținere a Bacalaureatului pentru liceeni, nu este susținută nici de conducerea Universității de Stat din Moldova. Rectorul USM, Gheorghe Ciocanu a precizat pentru Deschide.MD că, președintele ar trebui să fie puțin mai rezervat, atunci când declară că toți rectorii susțin inițiativa sa.

 „Universitatea de Stat din Moldova nu susține inițiativa președintelui cu privire la anularea obligativității de susținere a Bacalaureatului. Poate unii rector susțin, însă USM în nici un caz”. a declarat Gheorghe Ciocanu, rectorul USM.

Totodată, rectorul Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, Oleg Balan, contactat de Deschide.MD a declarat că poziția tuturor rectorilor universităților din cadrul Consiliului este reprezentată de președintele, Grigore Belostecinic.

„Organizația Consiliului rectorilor din Republica Moldova are un președinte, d-nul Grigore Belostecinic. Poziția dumnealui reprezintă poziția tuturor rectorilor Consiliului”, a menționat Oleg Balan.

Același răspuns l-am primit și din partea reprezentanților Universității Tehnice din Moldova. jjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Amintim că, după ședința de ieri, a Consiliului rectorilor din Republica Moldova, Igor Dodon a menționat că inițiativa sa cu privire la anularea obligativității de susținere a Bacalaureatului pentru liceeni, a fost salutată și acceptată de reprezentanții conducerii instituțiilor superioare de învățământ. Pe pagina sa de Facebook, șeful statului a scris că a discutat cu aceștia mai multe probleme atestate în domeniile educației și cercetării din Republica Moldova.