Deconectările masive de energie electrică de săptămâna trecută au dat peste cap regimul de funcționare a mai multor spitale din Chișinău. Majoritatea dintre ele nu au avut mari impedimente, însă unele instituții medicale nu dispun de suficiente generatoare electrice.

Șeful Direcției generale de asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a menționat în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, că din numărul total de spitale din Chișinău - 8 dețin generatoare, motiv pentru care curentul electric a fost reconectat automat. Însă, la alte instituții este nevoie de generatoare noi, iar un spital nu deține deloc un asemenea mecanism.

Avem spitalul de Ftiziopneumologie, care nu are în dotare un generator electric și avem Spitalul de copii Nr.1, care are un generator, dar este de capacitate foarte mică și asigură doar în regim de urgență furnizarea energiei, doar în secția de primire și de terapie intensivă. Ne-am adresat prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale către Cancelarie și către Ministerele de resort, pentru a ne ajuta cu procurarea unui generator pentru Spitalul de Ftiziopneumologie, procurarea altui generator pentru Spitalul de copii Nr.1 și un al treilea generator pentru Centrul de refugiați de la Patria Lukoil”, a declarat Boris Gîlca în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.

Amintim că săptămâna trecută au avut loc deconectări masive a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit oficialilor, cauza deconectărilor ține de bombardamentele masive ale Federației Ruse asupra Ucrainei, care au afectat grav sistemul de rețele electrice. Acest fapt s-a răsfrânt și asupra rețelelor din R. Moldova, deoarece acestea sunt interconectate cu cele din Ucraina.