(UPDATE 13:45) Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat. Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi, potrivit unui comunicat al CNA.

În fapt, angajaţii ANSA sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. Ca rezultat, în februarie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional.

Pe acest caz, procurorii anticorupţie au iniţiat o urmărire penală, în 2016, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai ANSA, iar o  altă cauză penală a fost pornită în mai 2017 pentru escrocherie – ambele dosare fiind conexate într-o procedură comună. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că doar în  anul 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260 000 de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Astăzi, procurorii în comun cu ofiţerii SIS şi CNA au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi agenţii economici, care au beneficiat de serviciile funcţionarilor, pentru a fortifica probatoriul. În prezent, toate 6 persoane sunt reţinute pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA efectuează percheziții la ANSA. Este vizat un șef de direcție din aparatul central, spun sursele Deschide.MD. Deasemenea, se fac percheziții la oficiile din Drochia, Ialoveni și Dubăsari (Ustia). Operațiune are la bază ilegalități comise de anagajații instituției în procesul de eliberare a unor certificate.

(UPDATE 10:24) Surse de la ANSA ne spun că perchezițiile se fac pe un dosar mai vechi deschis pe falsificarea unor certificate pentru exportul merelor în Federația Rusă. Mai exact, este vorba despre cunoscuta schema prin care unele companii importau mere din Polonia, le certificau ca produse moldovenești și le exportau în Rusia. Aceleași surse ne spun că șeful adjunct al oficiului Drochia, Leonid Donos, a fost escortat la sediul Procuraturii Anticorupție.

(UPDATE 10:10) Ofițerul de presă al Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzatu, a declarat pentru Deschide.MD că în operațiune sunt implicați și ofițerii SIS. 

(UPDATE 09:40) Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. El a refuzat să ofere detalii, invocând lipsa de timp. 

Conducerea ANSA nu răspunde la telefon pentru oferi comentarii.