Președintele fracțiunii Partidului Liberal din cadrul Consiliului municipal Chișinău, Ion Cebanu, susține că decizia autorităților locale din 25 noiembrie prin care a fost dublat tariful la serviciile de alimentare cu apă și canalizare reprezintă o depășire de atribuții, iar cei responsabili s-ar putea alege cu dosare penale. Potrivit consilierului municipal, CMC nu are nicio atribuție în procesul de stabilire a tarifului la apă. Mai mult ca atât, reprezentanții Primăriei și, în mod special, edilul capitalei, Ion Ceban, nu au prezentat nicio argumentare bazată pe un calcul convingător cum sa ajuns la cifra de 24 lei.

Ieri, CMC, la îndemnul primarului manelist, prin cumul, și socialiast, vopsit de ochii lumii în culori europene, a majorat tariful la apă cam cu 150% de la 10 la 24 lei. Noi liberalii am votat împotrivă din câteva motive:

1. nu este atribuția CMC să stabilească prețul la apă, asta o face ANRE;
2. nu s-a prezentat nicio argumentare bazată pe un calcul convingător cum sa ajuns la cifra de 24 lei;
3. această depășire de atribuții vădită poate aprofunda situația și așa critică de la întreprinderea Apă-Canal Chișinău;
4. scopul acestei majorări, se pare, nu este mărirea propriu-zisă a tarifului, care va fi atacată de Cancelaria de Stat, dar acumularea de procente electorale pentru Ion Ceban în lupta cu cei de la PAS;
5. bănuim că acest primar, care a fost asistat de ruși să ajungă primar de Chișinău, are niște polițe de achitat și chestiunea cu apa este una destul de sensibilă, iar rușilor le-ar prinde bine o „mică” destabilizare în zonă”, a precizat el.

Cebanu susține că aleșii locali care au votat proiectul, au toate șansele să rămână cu buza umflată și cu un mic dosar penal pentru depășiri de atribuții.

Fracțiunea PL din CMC nu a participat la toată scamatoria asta, a denunțat-o din capul locului după cum a făcut-o din totdeauna, din păcate doar noi am rămas într-o opoziție acerbă cu acest Ion Ceban care își schimbă culorile politice ca un curcubeu frumos strălucitor dar fără fond!”, a adăugat consilierul.

Amintim că, Consiliul municipal Chișinău a votat majorarea tarifului la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Astfel, tariful mediu pentru consumatori ar urma să ajungă la 23,69 lei/m3.

Deschide și: Chișinău // Tariful la apă și canalizare, dublat. Cât vor achita locuitorii capitalei pentru un metru cub

Ulterior, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a anunțat că va verifica legalitatea deciziei Consiliului municipal Chișinău din 25 noiembrie prin care s-a votat dublarea tarifului la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD de către șeful Oficiului, Ion Ciumac.

Deschide și: Reacția Cancelariei de Stat după ce autoritățile din Chișinău au votat dublarea tarifului la apă și canalizare

Iar ANRE a declarat că decizia Consiliului Municipal Chișinău de a vota majorarea tarifului la serviciile de alimentare cu apă și canalizare este ilegală.

Deschide și: ANRE califică drept ilegală dublarea tarifului la apă și canalizare votată de CMC: Legea nu permite aprobarea unor taxe provizorii

Apă-Canal Chișinău ripostează: Decizia CMC este legală. Consiliile locale pot aproba tarifele pentru apă și de canalizare fără avizul ANRE