Prim-ministrul Natalia Gavrilița și Comisarul UE Virginijus Sinkevičius au semnat astăzi, la Chişinău, Acordul de Asociere privind participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice LIFE, transmite MOLDPRES.

Potrivit premierului, acest acord va ajuta Moldova să găsească soluții durabile pentru problemele climatice și de mediu, în conformitate cu strategiile Uniunii Europene. „Documentul semnat ne va ajuta să implementăm proiecte cu metode inovatoare, care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, reziliente şi neutre. Acordul prevede perioada 2021-2027 şi are un buget de 5,43 miliarde de euro. Aceste fonduri vor putea fi accesate şi de potenţiali beneficiari din R. Moldova”, a relevat Natalia Gavriliţa.

La rândul său, Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a estimat că aderarea Moldovei la programul UE de climă și mediu, va ajuta țara să abordeze problemele climatice și de mediu pe care UE le tratează într-un mod extrem de serios, iar cetățenii Moldovei vor avea doar de câștigat, pentru că este o competiție sănătoasă în aspirația spre ce este mai bun.

Virginijus Sinkevičius a reconfirmat că Moldova nu va fi singură pe calea sa europeană și în angajamentele sale internaționale, deoarece UE și Comisia Europeană sunt gata să ofere Moldovei asistență tehnică și financiară.

LIFE este singurul program la nivelul Uniunii Europene, dedicat exclusiv mediului și schimbărilor climatice, iar etapa ce se va desfășura în intervalul 2021 - 2027 este cea mai ambițioasă de până acum. Programul face parte din Pactul Verde propus de Comisia Europeană.