Sub 2% din consumatorii de energie electrică din R. Moldova, adică în jur de 5000 de gospodării, încă nu au fost reconectați după pana masivă de curent de ieri. Anunțul a fost făcut de ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. El a menționat însă că informația este de dimineață și că mai spre seară se va ști câți au mai rămas. 

Spînu a explicat și din ce cauză s-au produs deconectările în masă.

E adevărat că sistemul nostru s-a deconectat automat pentru a proteja întreaga rețea. Ieri a fost mai grav decât pe 15 noiembrie, pentru că a fost bombardată și rețeaua din Odesa, care este foarte aproape de noi. Nu a fost bombardată fizic linia de interconectare Isaccea. Totodată, ieri a durat un pic mai mult reconectarea, pentru că ploua, iar echipele mobile care trebuiau să se ducă la fața locului au trebuit să ia măsuri suplimentare. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat într-un regim extrem” a declarat Spînu.

El a menționat că, ținând cont de atacurile masive ale Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, nu este exclusă repetarea unui asemenea scenariu, întrucât liniile energetice sunt interconectate cu Ucraina. 

De menționat că miercuri, 23 noiembrie, mai multe localități din R. Moldova, inclusiv mun. Chișinău, au rămas fără energie electrică ca urmare a noilor atacuri cu rachete de către Rusia asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Deschide și: Moldelectrica a reușit. R.Moldova a restabilit conectarea la energia electrică