Atunci când Federația Rusă atacă infrastructura din Ucraina, au de suferit și consumatorii din Republica Moldova, deoarece cele două țări  formează un bloc electro-energetic comun, explică Sergiu Aparatu, administrator interimar al Întreprinderii de Stat Moldelectrica. Invitat în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, Aparatu susține că în aceeași măsură au de suferit și cetățenii din stânga Nistrului. Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este de părere că bombardamentele masive ale infrastructurii ucrainene sunt și un răspuns al Federației Ruse la Rezoluția Parlamentului European care declară Rusia „stat terorist”.

Șeful de la Moldelectrica susține că deconectările masive de la energia electrică care s-au produs ieri în majoritatea localităților din R.Moldova au avut loc  din cauza că Rusia a lansat atacuri mai aproape de teritoriul țării noastre.  

"Republica Moldova cu Ucraina formează un bloc electro-energetic comun care este sincronizat cu Europa Centrală și, respectiv, oricare perturbație în sistemul ucrainean provoacă anumite dificultăți în sistemul energetic moldovenesc. Atunci când dispare o legătură puternică sau o sursă de energie care asigură stabilitate în sistem, atunci automatica care menține tensiunea din sistem acționează prin deconectarea consumatorilor astfel încât să echilibreze energia care e produsă cu cea care e consumată, pentru a aduce un echilibru în sistem. Atunci când Federația Rusă atacă infrastructura din Ucraina suntem puși în situație de a suferi și noi", a declarat Sergiu Aparatu, administrator interimar al Întreprinderii de Stat Moldelectrica la TVR Moldova.

Aparatu, precizează că ieri au fost deconectați de la energia electrică și consumatorii din stânga Nistrului.

„În egală măsură au fost deconectați consumatorii atât de pe malul stâng, cât și de pe malul drept. Sunt mulțumiți, nemulțumiți, dar ei suferă în aceeași măsură ca și noi de deconectări de energie electrică”, adaugă Sergiu Aparatu.

Liderul CUB, Igor Munteanu, îndeamnă cetățenii la unitate, specificând că „nu este nimeni care să scape de riscurile de a rămâne fără curent electric”. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pot fi percepute și ca un răspuns la Rezoluția Parlamentului European.

„Este o calamitate de gradul întâi care se transformă pentru fiecare cetățean al R. Moldova într-o grămadă de nevoi și probleme de ordin personal. Aceste atacuri sunt unul dintre răspunsurile Federației Ruse la declarația Parlamentului European în legătură cu faptul că Rusia e stat terorist. Este cea mai gravă acuzație care i se poate adresa unui stat. De exemplu, Al-Qaeda e o organizație teroristă, un registru întâi de organizație teroristă căreia, evident, i se interzice orice mișcare în plan internațional. Când adresezi o asemenea calificativă într-o declarație a Parlamentului European, este, practic, o declarație de război. Cu un stat terorist nu poți să te așezi la aceeași masă. Deci, uităm de ceea ce s-a întâmplat anterior", e de părere Igor Munteanu, preşedinte al Partidului CUB.

R.Moldova importă din România aproape întreaga cantitate de energie electrică sau 80-90%  din necesarul pentru țara noastră. Specialistul pe energie de la București, Otilia Nuțu, consideră că ar mai exista posibilități de import din România.

„Chiar în eventualitatea în care s-ar întâmpla un accident de tipul accidentelor care se întâmplă cu infrastructura controlată de ruși la MGRES așa încât linia să fie deconectată, ar mai exista posibilități să se exporte energie electrică din România pe alte linii, cu capacitate mai mică. (...) Noi trebuie să înțelegem că nu suntem o insulă complet izolată de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Avem, pe de o parte, obligația, în calitate de cetățeni români, să ajutăm Republica Moldova unde se găsesc un alt milion de cetățeni români, să sprijinim Ucraina unde riscul e de o criză umanitară de proporție dacă vor rămâne fără energie electrică și fără încălzire pentru iarnă”, declară Otilia Nuțu, specialist pe energie al Expert Forum Bucureşti.

Ieri, majoritatea localităților din R.Moldova au fost deconectate de la energia electrică în urma atacurilor cu rachete lansate de Rusia în Ucraina. Autoritățile de la Chișinău precum și întreaga comunitate internațională condamnă agresiunea militară a Rusiei, declarându-se solidari cu Ucraina.