Apă-Canal Chișinău (ACC) cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la apă cu 2 lei și 56 de bani, or Deschide.MD a scris acum două zile despre cererea ACC de ajustare a tarifului la apă. Motivele invocate de Apă-Canal sunt pierderile apei din rețea, scumpirea energiei electrice, devierile financiare și nu în ultimul rând pentru a debursa un proiect în valoare de 60 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Recontrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI). Cei doi finanțatori vor o asigurare că aceste cheltuieli vor fi acoperite prin tarif și nu se va ajunge la incapacitate de returnare a creditului.

Directorul societații „Apă-Canal”, Veronica Herța a declarat în cadrul  ședința de azi a primăriei Chișinău că cheltuielile pentru energia electrică folosită la asigurarea motoarelor de pompare a apei au crescut din 2009 cu 60 de bani, acest lucru constituind 30% din venituri. În plus, ANRE a stabilit o pierdere 18,7 milioane de metri cubi pentru anul 2017.

„Am făcut mai multe estimări și am ajuns la concluzia că majorarea să constituie 2 lei și 56 de bani atât pentru consumatorul de rând cât și pentru agenții economici. Astfel dacă ANRE va accepta solicitarea noastră, tariful pentru consumatorii fizici va fi de 11 lei și 75 bani, iar pentru agenții economici de 25 lei și 52 bani”, a declarat Herța. 

Directorul de la Apă-Canal afirmă că a fost luat în calcul și posibilitățile clienților ACC de a achita aceste tarife. 

„În mediu o familie consumă 7,2 metri cubi de apă pe lună. Dacă va fi acceptată această majorare, persoanele fizice ar putea plăti cu 18 lei și 8 bani mai mult în fiecare lună sau cu 225 de lei mai mult într-un an”, a precizat Veronica Herța. 

Referindu-se la beneficiile proiectului susținut financiar de BERD și BEI, Herța a adăugat că dacă vor fi debursate fondurile urmează să fie schimbată aproximativ 10% din apeductul Chișinăului. Va fi implementat un sistem de informare online despre scurgerile din rețea, și renovată stația de epurare. 

„Dacă vor fi debursate fondurile BEI și BERD urmează să fie schimbat 10 la sută din rețeaua de distrubuție a apei, adică în jur de 200 de kilometri de apeduct din cei 2000. Va fi schimbată canalizarea pe o porțiune de 7 kilometri. Urmează să fie introdus un sistem nou pentru angajații ACC prin care vor fi informați în regim online despre scurgerile din rețea. Azi suntem informați de consumatori doar telefonic. Până ajungem, până se intervine, nu putem opri pierderile din rețea rapid. Nu în ultimul rând va fi modernizată stația de epurare care este din anii 1960”, a adăugat șefa Apă-Canal. 

Amintim că Deschide.MD a scris săptămâna trecută despre cererea Apă-Canal Chișinău de ajustare a tarifului la apă. -------------------

Chiar dacă directorul ANRE, Tudor Copaci nu ne-a spus cu cât se cere majorarea tarifului la apă, am aflat de la surse participante la ședințele coaliției de guvernare că s-a discutat o creștere în jur de 3-4 lei/ m3 - pentru persoane fizice și 4-5 lei/m3 - pentru persoane juridice.