Asociația politică de extremă dreaptă din Rusia ”Mișcarea de Eliberare Națională” a organizat weekend-ul trecut la Comrat o campanie pentru ”recunoașterea ilegalității destrămării URSS” și pentru ”restabilirea granițelor URSS în conformitate cu rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial”. Reprezentanții asociației se apropiau de trecători și le spuneau că R. Moldova este o colonie a SUA și le propuneau să semneze o petiție, pe care ulterior ar urma să o trimită unei instanțe din Federația Rusă, care ulterior să îi înainteze un ultimatum SUA cu cererea de a elibera teritoriile URSS, scrie Nokta.

Patru bărbați și o femeie din cadrul organizației au montat un cort de campanie cu afișe provocatoare în piața din Comrat, au înmânat pliante și au îndemnat trecătorii să semneze.

În paralel, un miting organizat de aceeași mișcare a avut loc în fața Ambasadei Moldovei la Moscova. Cei adunați au cerut demisia președintelui Maia Sandu și reîntoarcerea R. Moldova în componența URSS.

”Mișcarea de Eliberare Națională” este o mișcare politică de extremă dreaptă din Rusia, care are filiale în toate țările fostei URSS. Reprezentanții acesteia consideră că Rusia, ca urmaș ”de drept” al URSS, are dreptul să determine granițele tuturor țărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică în urma rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Consideri că Moldova, ca parte a URSS, se află sub ocupația SUA și UE? Ești gata, împreună cu popoarele Rusiei, Ucrainei, Kazahstanului, Belarusului și întregii Europe să lupți pentru dreptul de a trăi liber, pe pământul tău și după legile tale? Intră în rândurile Mișcării de Eliberare Națională” este scris pe profilurile organizației de pe rețelele de socializare.

Din martie 2019, reprezentanții mișcării strâng semnături pentru organizarea unui referendum ce are drept scop schimbarea actualei Constituții a Rusiei și a celorlalte 14 foste republici ale Uniunii Sovietice. Inițiativa include abolirea priorității principiilor și normelor de drept internațional general recunoscute față de legile țărilor care au fost parte a URSS, abolirea interzicerii ideologiei de stat și investigarea evenimentelor care au dus la prăbușirea URSS. La 1 noiembrie 2019, asociația a predat primele 150 000 de semnături.