Poliția anunță despre înregistrarea mai multor încălcări în cadrul desfășurării protestului organizat de Partidul „ȘOR” în centrul capitalei. Potrivit unui comunicat al IGP, organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție.

Astfel, oamenii legii au înregistrat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind admise în mulțime persoane sub influența alcoolului, cu comportament dubios și cu obiecte periculoase la ei, precum cuțite, foarfece chirurgicale și crengi.

 Prin toate aceste acțiuni, s-a urmărit instigarea la dezordine și periclitarea securității publice, fără a ține cont că în Piața Marii Adunări Naționale erau preconizate și alte evenimente, inclusiv cu participarea copiilor.

„Aceste acțiuni au fost ghidate de către organizatorii care au recurs la discursuri de ură, nu s-au conformat cerințelor, au admis acțiuni protestatare contrar regulilor stabilite anterior și care ar fi putut duce la escaladare și pericol pentru cetățeni. Aceștia au manifestat o lipsă de comunicare și conlucrare cu forțele de ordine; au îndemnat protestatarii la nesubordonare și la schimbarea locației, inclusiv prin altercații”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Oamenii legii au atenționat organizatorii protestului că poartă răspundere pentru acțiunile ilegale care sunt admise de protestatari, inclusiv blocarea traseului.

„În continuare, îndemnăm toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Ca urmare, Poliția a dispus ridicarea corturilor instalate pe partea carosabilă, dar și celor din fața Administrației Prezidențiale și Parlamentului.