Viața unui bărbat în vârstă de 45 de ani aflat în stop cardio-respirator a fost salvată în urma intervenției membrilor echipei Substației de Asistență Medicală Urgentă Strășeni.

Cazul a avut loc la data de 10 octombrie curent, în satul Cojușna, raionul Strășeni. La ora 12:58 la Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a fost înregistrată o solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui pacient, pe motivul „dureri retrosternale, dispnee” ceea ce înseamnă dureri în piept și probleme de respirație.

Medicii ajunși la fața locului au constatat starea generală gravă și stabilind diagnosticul prezumtiv „Sindrom coronarian acut”. După acordarea asistenței medicale prespitalicești. Pacientul a fost transportat la instituția medicală de profil, cu monitorizarea permanentă a indicilor vitali.

În timpul transportării, în ambulanță, starea pacientului s-a înrăutățit brusc și a survenit un stop cardio-respirator acut. Prompt au fost inițiate măsuri de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală. Ca urmare, manevrele echipei AMU au fost soldate cu succes, la pacient restabilindu-se funcțiile vitale și în stare stabilă acesta a fost preluat de către medicii Spitalului Polivalent „Novamed”.