Fără a oferi calitatea justiției, sistemul va rămâne vulnerabil și lipsit de încrederea de care are nevoie, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Demnitarul a participat astăzi la lansarea programului „Consolidarea cercetării, scrierii și argumentării juridice în Moldova”, unde a vorbit despre importanța acestuia pentru facultățile de drept, acolo unde se formează profesioniștii din sistemul de justiție, viitorii judecători și procurori care vor trebui să emită hotărâri, decizii și acte bine argumentate și corect structurate.

Am menționat că o bună motivare a actelor juridice nu este atât de ușor de obținut, mai ales că nu avem norocul unui sistem în care practicile să fie uniforme, nu avem nici tradiția unei justiții care oferă explicații clare privind modul de aplicare a legii, nu avem o experiență bogată de cultivare a gândirii critice la facultățile de drept și de promovare a unor valori etice importante pentru viitorul justiției din țara noastră”, a menționat el.

Litvinenco și-a exprimat încrederea că prin acest program și prin consolidarea eforturilor vom reuși să dezvoltăm în Republica Moldova un sistem de învățământ juridic superior care va forma deprinderi de analiză și gândire critică, creativitate, cercetare și inovație, argumentare.

Acest lucru va duce la creșterea calității justiției din țara noastră. Fără a oferi calitate, sistemul de justiție va rămâne vulnerabil și lipsit de încrederea de care are nevoie”, a mai adăugat el.