Un bărbat de 49 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind acuzat de exploatarea prin muncă în R.Moldova a cinci persoane din Uzbekistan, în februarie-aprilie 2022. Potrivit unui comunicat al IGP, victimele sunt patru bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani și o femeie de 45 ani.

Mai exact, aceștia au fost recrutați prin comunicarea bănuitului cu ei pe internet, despre care a aflat de la persoane terțe din raionul Criuleni că ar fi în căutare de oferte de muncă. Atunci, acesta le-a promis oferte de muncă bine plătite, cu achitarea biletelor de călătorie cu avionul din contul întreprinderii angajatoare. Întreprinderea desfășura activitate agricolă, precum și confecționa unele produse metalurgice, iar bănuitul este unul din factorii de decizie din cadrul acesteia.

Ca urmare, călătoria a fost achitată din contul angajatorului, care, însă, ulterior le-a cerut să muncească în contul cheltuielilor de călătorie, iar în acest scop i-a deposedat prin înșelăciune de pașapoartele de călătorie. Mai exact, acesta le luase pașapoartele sub pretextul fals că ar urma să le legalizeze munca în R.Moldova, prin înregistrarea șederii lor la autoritățile competente. Atunci când aceștia au refuzat să mai muncească și au hotărât să plece, angajatorul le-a cerut a câte 4000-7000 lei de la fiecare, în funcție de volumul muncii prestate, astfel calculând-le restanța din datoria inventată.

Munca prestată de victime ținea de domeniul agricol, precum și de confecționarea unor produse metalurgice – fără echiparea lor corespunzătoare și cu încălcarea tuturor măsurilor de protecție. Cazarea le era asigurată în condiții inadecvate, în incinta întreprinderii, iar hrana o primeau în contul salariului promis.

În urma acestui tratament ilegal, în vara acestui an, un martor a sesizat Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații, care a pornit un dosar penal, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Prin urmare, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul, în automobilul bănuitului din municipiul Chișinău, cât și pe teritoriul întreprinderii din raionul Criuleni, unde au fost identificate condițiile de trai și de muncă mizerabile ale victimelor, precum și bagaje ascunse ce aparțin altor victime (cetățeni străini) la moment neidentificate. Ulterior, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridica psihologică și medicală.

Ulterior reținerii bănuitului, procurorii PCCOCS i-au prezentat învinuirea și solicită plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile.