Aproximativ 14 mii de apeluri au fost recepționate de Serviciul 112 pe parcursul săptămânii trecute, anunță Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit informației prezentate, solicitanților li s-a acordat ajutor medical la etapa de pre-spital, 5684 pacienți, dintre care 1375 copii, au fost transportați la departamentele de urgență ale spitalelor din R.Moldova.

Cel mai des, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, au apelat persoanele cu boli cardiovasculare 3044 pacienți, 55 erau la pacienții cu sindrom coronarian acut. Din numărul total de 1857 cazuri de patologii neurologice, 231 erau accidente vasculare cerebrale. Urgențele respiratorii au constituit 1835 solicitări, inclusiv 906 la copii.

În perioada de raportare, Serviciul de Urgență a mai fost solicitat la 1397 de persoane pentru acordarea primului ajutor calificat persoanelor cu diverse traumatisme. Echipele AMU au fost solicitate pentru 75 persoane, care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 58 pacienți, inclusiv 11 copii au fost transportați la spital.

Totodată, echipele de asistență medicală urgentă din raionul Sîngerei și Ungheni au asistat două nașteri în ambulanță, care au decurs fără complicații. Mamele au o vârstă cuprinsă între 24 - 30 ani. În ambele cazuri, travaliul s-a declanșat spontan în timpul transportării femeilor la maternitate. Venirea pe lume a două fetițe cu o greutate de aproximativ trei kilograme a fost soldată cu succes datorită intervenției echipelor AMU. Ulterior, lăuzele și nou-născuții au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.