Apă-Canal Chișinău a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea tarifelor la apă - fapt confirmat pentru Deschide.MD de noul director al ANRE, Tudor Copaci. Or ajustarea - în cazul dat - este o noțiune care ”ascunde după deget” nimic altceva decât intenția de majorare a prețului la apă. Chiar dacă Tudor Copaci nu ne spune cu cât, aflăm de la surse participante la ședințele coaliției că - acolo, cel puțin - se discută creșteri cu 3-4 lei/ m3 - pentru persoane fizice și cu 4-5 lei/m3 - pentru persoane juridice. , cu cât exact deocamdată nu se cunoaște, dar cert este că faptul ține de condițiile finanțatorilor Apă-Canal Chișinău. Mai mult decât atât, reprezentanții PL insistă de două luni în cadrul ședințelor colaiției de guvernare ca tarifele la apă să fie majorate.

Tudor Copaci, a declarat că Apă Canal a trimis către ANRE o solicitare de ajustarea a tarifului la apă, însă deocamdată subiectul este în discuții. Sărac la vorbă, Copaci a adăugat că ANRE va comunica publicului toate informațiile necesare la timpul potrivit.

Reporterii Deschide.MD au încercat să discute și cu șefa Apă-Canal, însă Veronica Herța ne-a spus că este plecată din țară. Întrebată - prin sms - dacă poate confirma și detalia solicitarea depusă la ANRE, Herța ne-a demersul a fost făcut pe 22 martie și ne-a rugat să revenim cu un apel teleonic a doua zi. La apelurile ulterioare, ea nu nu a mai răspuns la telefon.

În același timp, mai mulți participanți la ședințele coaliției - care ne-au cerut să le nu publicăm numele - ne-au confirmat că de două luni încoace, exponenții PL insistă ca guvernarea să ”influențeze” ANRE-ul în luarea unei decizii favorabile pentru Apă-Canal. La rândul lor, democrații ar fi spus că ”ajustările” cerute de liberali sunt exagerate și că ei ar accepta o majorare cu 1-2 lei/m3 - nu mai mult! În lipsă de consens, subiectul a fost suspendat invocându-se faptul că asta e competența exclusivă a ANRE-lui și a Ministerului Economiei și nu poate fi pus în discuție în cadrul coaliției.

Am încercat să aflăm de la reprezentanții PL dacă e adevărat acest lucru și cum motivează această solicitare, însă aceștia nu au răspuns la apelurile noastre, cu excepția deputatului Roman Boțan care a declarat că nu participă la ședințele coaliției și - respectiv - nu ne poate spune nimic despre subiect. 

În continuare, am solicitat o reacție de la Ministerul Economiei, însă nu ni s-a oferit răspuns, explicându-ni-se că ministrul Calmîc se află la reuniunea BERD. Între timp, pe site-ul instituției a apărut un comunicat în care scrie că ministrul a abordat problema flexibilității BERD la condițiile de lansare a proiectului privind modernizarea SA Apă-Canal din municipiul Chișinău.

Amintim că din 2015, Apă-Canal a cerut de mai multe ori majorarea tarifelor, de fiecare dată fiind refuzată această solicitare chiar dacă furnizorul motiva că „este constrâns" să solicite un tarif mai mare, din cauza unor prevederi din acordurile de împrumut pe care întreprinderea le are semnate cu BERD şi BEI, instituţii care au acordat bani pentru renovarea infrastructurii.

Inclusiv primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a opus anterior majorării tarifelor pentru apă. Edilul declara la începutul anului 2016 că întreprinderea îşi poate asuma aceste cheltuieli, deoarece veniturile depăşesc anual 580 de milioane de lei.

În vara anului trecut, „Apă-Canal Chișinău" solicita o majorare a tarifului cu 40 la sută. În Chișinău, ultima ajustare a tarifului pentru apă a avut loc în 2009.