Guvernul este îngrijorat de mobilizarea parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița, care a menționat că R. Moldova susține în continuare integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă așa zisele referendumuri demarate în regiunile ocupate de invadatorul rus.

”Ne îngrijorează profund mobilizarea parțială anunțată. Este vorba despre un număr mare de oameni care ar putea să fie trimiși să lupte în Ucraina. Acest lucru ar putea duce la escaladarea războiului, ceea ce reprezintă o tragedie, noi întotdeauna am pledat pentru pace. Totodată, condamn aceste așa numite referendumuri în regiunile ocupate și vreau să reiterez susținerea R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” a declarat Gavrilița în fața jurnaliștilor.

Întrebată despre pericolele pe care le-ar prezenta pentru R. Moldova amenințările cu atacuri nucleare exprimate de Putin, premierul a îndemnat populația la calm.

”Îndemnul meu este la calm. Condamn aceste amenințări nucleare. Noi vrem pace, vrem ca războiul să se termine. Vedem consecințele sale asupra noastră, asupra bunăstării oamenilor. În cazul unui asemenea scenariu există ghiduri pe site-ul IGSU, dar acestea sunt abstracte. Așa că îmi doresc să nu se ajungă la acest scenariu” a mai declarat premierul.

Amintim că, ieri, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a declarat îngrijorat de mobilizarea parțială anunțată de Putin. El a declarat că subiectul va fi discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care va avea loc sâmbătă.

Deschide și: Igor Grosu: Mobilizarea parțială din Rusia ne îngrijorează

Miercuri dimineață, Putin a anunțat că a semnat ordinul privind mobilizarea parțială în Federația Rusă. Totodată, el a amenințat că ar putea folosi și armele nucleare în cazul în care Occidentul se va implica în „operațiunea militară specială” din Ucraina. 

Deschide și: Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă și amenință Occidentul cu folosirea armelor nucleare

Șoigu anunță mobilizarea a 300 de mii de rezerviști pentru războiul împotriva Ucrainei. Motivele invocate de ministrul rus al Apărării