Instituţiile de control vamal din România, Republica Moldova şi Ucraina au capturat 342.980 de ţigarete de la persoane care încercau să le introducă ilegal în spaţiul Uniunii Europene (UE), informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) într-un comunicat.

Din data de 15 septembrie, România, Republica Moldova şi Ucraina desfăşoară operaţiuni vamale comune în scopul combaterii traficului ilicit de ţigarete. În doar cinci zile au fost capturate în total 342.980 ţigarete de la persoane care încercau să le introducă ilegal în spaţiul Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Giovanni Kessler, directorul general OLAF, împreună cu şefii autorităţilor vamale din România, Ucraina şi Republica Moldova, au evaluat la Punctul de Trecere Frontiera Albiţa-Leuşeni rezultatele preliminare ale Operaţiunii Vamale Comune între România, Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii traficului ilicit cu ţigarete în regiune. Astfel, s-a concluzionat că prin intensificarea cooperării transfrontaliere se eficientizează prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu mărfuri la frontierele Uniunii Europene.

Delegaţia română a fost condusă de către Dorel Fronea, vicepreşedinte al ANAF şi coordonator al Direcţiei generale a vămilor, cea din Republica Moldova de către Vitalie Vrabie, director general al Serviciului Vamal, iar cea din Ucraina de către Miroslav Prodan, adjunct interimar al Preşedintelui Serviciului Fiscal de Stat.

Operaţiunile vamale comune, precum cele pe care le desfăşoară astăzi colegii noştri din România, Republica Moldova şi Ucraina, sunt esenţiale pentru combaterea traficului ilegal şi dezmembrarea reţelelor infracţionale. Operaţiunile la care am asistat astăzi pe teren sunt un exemplu de bune practici, unde state membre ale Uniunii Europene lucrează mână în mână cu ţări terţe, pentru interesul nostru comun şi prin acţiuni coordonate”, a declarat directorul general al OLAF, Giovanni Kessler.

Potrivit acestuia, doar prin astfel de activităţi comune se poate reuşi securizarea frontierei de Est a Uniunii Europene şi să o facă mai puţin permeabilă la contrabandă.

Sunt ferm convins că acest format de colaborare şi interacţiune va spori semnificativ ponderea realizărilor obţinute prin eforturi comune, iar în consecinţă, diminuarea fenomenului infracţionalităţii transfrontaliere în regiune, în special în domeniul traficului ilicit cu produse din tutungerie. Rezultatele operaţiunii lansate denotă o eficientizare şi o consolidare a cooperării instituite pe această dimensiune, iar susţinerea OLAF în acest sens îi va conferi şi o valenţă mai mare”, a precizat Vitalie Vrabie.

Conducătorii celor trei autorităţi vamale au agreat intensificarea cooperării transfrontaliere în vederea combaterii traficului ilicit cu mărfuri la frontierele Uniunii Europene şi au evidenţiat că relaţia între cele trei administraţii vamale reprezintă un exemplu de bună practică la frontierele UE.

OLAF este instituţia care investighează frauda împotriva bugetului Uniunii Europene, a corupţiei şi a abaterilor grave în cadrul instituţiilor europene şi dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană.