Autoritățile se pregătesc asiduu pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova înainte de începutul sezonului de încălzire. În acest sens, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a explicat cetățenilor ce măsuri vor fi întreprinse în perioada următoare.

Ne propunem să economisim voluntar minim 15% din volumul de gaze. Așa fac țările europene. Știu că suntem un popor de oameni gospodari și știm cum să economisim. Ne pregătim cu surse alternative de încălzire. Vom achiziționa păcură pentru Termoelectrica, Moldsilva se va asigura că vor ajunge lemne, vom cumpăra mai mult cărbune. Facem stocuri de gaze. Deja avem făcute 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale și avem contractat un credit de 300 milioane de euro. În caz de necesitate, vom folosi aceste resurse pentru a cumpăra gaz de pe piețele internaționale” a declarat Spînu într-o adresare video către cetățeni.

Potrivit lui, în caz de sistare totală a livrărilor de gaz de Gazprom, guvernarea are un plan din 27 de măsuri, care va fi aplicat pentru a trece cu bine de această iarnă. Printre ele: reducerea temperaturii agentului termic cu 10%, import de energie electrică din Ucraina în cantități mai mari, lucru de la distanță în sectorul public și/sau privat, limitarea consumului de gaz pe timp de weekend.

Spînu a mai răspuns și la câteva întrebări din partea cetățenilor. Una dintre ele a fost legată de posibilitatea trecerii la învățământul online pentru a face economii.

”Am doi copii și vreau ca ei să meargă la școală. Știu cât de greu a fost atunci când ei învățatul online și înțelegem că calitatea studiilor are de suferit. Facem tot posibilul ca să asigurăm școlile cu combustibil alternativ, lemn și cărbune. Pentru școlile care pot utiliza doar gazul, ne vom asigura să livrăm suficient gaz pentru încălzire. În același timp, conform planului, în situație extremă, nu excludem că, în mijloc de iarnă, nu excludem că va trebui să învățăm o perioadă scurtă online sau să avem o vacanță mai mare” a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

El a mai vorbit și despre compensarea facturilor, concretizând că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat deja un mecanism în acest sens. ”Din calculele noastre, peste 80% din gospodării vor primi suport” asigură Spînu. Când vine vorba de renunțarea la iluminatul stradal pe timp de noapte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că această decizie va fi luată individual de autoritățile locale.