Trei camere de audiere, conforme cu standardele internaționale, au fost deschise la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Încăperile au fost renovate și echipate în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului SUA, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PNUD.

Pentru respectarea cerințelor tehnice în domeniu, toate spațiile au fost izolate fonic și a fost instalată iluminare eficientă energetic. În cadrul aceluiași proiect, la Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au fost echipate o cameră de audiere și un depozit de păstrare a corpurilor delicte.

Camera de audiere SPIA este utilizată pentru intervievarea persoanelor în cadrul cauzelor penale intentate pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau altor ilegalități. Echipamentul instalat permite înregistrarea integrală a procesului de depunere a mărturiilor sau a audierilor. Ulterior, informația este analizată pentru a fi utilizată în procesul penal, fără posibilitatea de a interveni pe conținut.

Potrivit lui Serghei Diaconu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, un sistem de securitate contemporan trebuie să fie transparent și accesibil pentru apărarea părților, atunci când e vorba despre audieri în condiții speciale. Datorită suportului partenerilor strategici ai instituției, s-a reușit reconstrucția camerelor de audieri și păstrare a probelor.

Brett Rose, directorul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii la Ambasada SUA în Republica Moldova, a remarcat că SUA consideră că abordarea problemei corupției începe cu promovarea de toate țările lumii a unei viziuni comune, precum și al unui angajament ferm de a întreprinde pași concreți și efectivi în vederea prevenirii și combaterii corupției. Pentru „Camerele de audiere renovate și echipate recent ne vor aduce mai aproape de standardele internaționale și vor consolida eforturile anticorupție în cadrul MAI”, a spus ea.

Costurile de reconstrucție și dotare au constituit circa 500 de mii de lei.