Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut ieri, 17 august 2022, o ședință cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și alta cu Asociația „Forța Fermierilor”. În cadrul întrevederilor a fost discutată situația din domeniul agroalimentar, precum și cele mai stringente probleme cu care se confruntă fermierii.

„Suntem interesați de problemele cu care se confruntă producătorii, de aceea, depunem toate eforturile pentru a crea condiții prielnice pentru ei. Am avut întâlniri cu reprezentanții băncilor comerciale, am propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022 să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din partea instituțiilor financiar bancare. Avem discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. Astăzi am avut ședință cu reprezentanții Băncii Naționale  și ai Ministerului Finanțelor unde am discutat aspectele și posibilitățile de reclasificare a condițiilor de creditare a agricultorilor, diverse facilități fiscale. Apropo, din 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar. Sunt prevăzute și alte acțiuni care în final trebuie să ajute agricultorii să iasă din impas”, a menționat ministrul.                   

De asemenea, părțile au examinat oportunitățile de unificare a impozitelor în agricultură. Ministrul a menționat că, în condițiile schimbărilor climatice, este necesar de a dezvolta sistemul de irigare, fără de care este imposibil să  obții  producție calitativă și competitivă. „În prezent, se discută cu Banca Mondială de a oferi suport pentru a restabili sistemul de irigare din țară, insistăm asupra fondării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI). Totodată, punem accent pe tehnologiile  moderne no-till și mini-till, vom modifica regulamentul de subvenționare, vom crea piețe pentru producătorii agricoli  ca să-și vândă marfa fără intermediari. Toate deciziile ministerului sunt întru susținerea sectorului agricol”.

Atât FNFM, cât și Asociația Forța Fermierilor au abordat un șir de probleme care au apărut din cauza secetei din anul curent. Fermierii au enumerat impedimentele ce le pot compromite activitatea antreprenorială. Cei prezenți au înaintat un șir de propuneri, care au drept scop ameliorarea situației fermierilor și motivarea lor de a-și dezvolta și moderniza afacerile.

Consiliul Asociației „Forța Fermierilor” a descris repetat situația actuală în sectorul agrar, care este extrem de dificilă și se caracterizează prin:

1. seceta excesivă pentru culturile de grupa a două și plantațiile multianuale;
2. embargou rusesc la importul producției vegetale din Moldova;
3. prețuri derizorii la producția agricolă moldovenească, influențate de piața Ucrainei, problemele enorme în logistica de export și poziția abuzivă a unui magnat, care controlează real portul Giurgiulești;
4. majorarea cu 200-400 % costurilor producerii agricole și creșterea exorbitantă a dobânzilor bancare. 
 
În asemenea condiții există riscul că foarte mulți fermieri mici și mijlocii de la zonele rurale se vor falimenta în câteva luni, a atenționat „Forța Fermierilor”.
 
În urma discuției Consiliul Asociației a solicitat ca până vineri, 19 august, Ministerul să vină cu un răspuns franc dacă și când poate fi declarată starea de urgență în agricultură și emisă decizia Comisiei Situației Excepționale, care ar permite:
 
1. amânarea plăților scadente (cu excepția plății de arendă) ale agricultorilor afectați de secetă și embargou față de creditorii, fără calcularea penalităților;
2. acordarea producătorilor agricoli afectați unor facilități fiscale;
3. adresarea Guvernului către partenerii extern pentru identificarea resurselor financiare pentru compensarea parțială a pierderilor ale unor categorii de fermieri afectați;
„În cazul în care vineri nu avem răspunsul tranșant pe subiectele, menționate mai sus, Asociația Forța Fermierilor va recurge la alte instrumente de protejare a intereselor membrilor noștri”, atenționează asociația.

Potrivit lui Bolea, asemenea întâlniri vor fi organizate cu regularitate, deoarece ministerul preconizează să creeze Consilii de consultare în toate domeniile, pentru a cunoaște problemele din teritoriu din prima sursă, ca mai apoi să vină cu propuneri și soluții pentru agricultori.