Mai mulți foști viceprim-miniștri responsabili de segmentul transnistrean au adresat mesaje de condolianțe ca urmare a decesului co-președintelui Comisiei Unificate de Control din partea R. Moldova, generalului de brigadă Ion Solonenco care a activat în cadrul CUC 30 de ani.

Cristina Lesnic (a deținut funcția de vicepremier pentru Reintegrare în perioada ianuarie 2018-iunie 2019; martie 2020-noiembrie 2020) a scris că decesul lui Ion Solonenco este o pierdere și durere profundă.

«Stimați Colegi, prieteni,

„Premiul național a fost un vis, nici nu am putut visa la așa ceva” a zis generalul Solonenco în discursul lui în 2018!

E o pierdere și durere profundă! E greu să scrii, să conștientizezi, să crezi! E greu să vezi un general cu emoții, dar video-ul de mai jos a fost cel care m-a facut sa-l țin minte așa!

Condoleanțe familiei, rudelor și celor care l-au cunoscut și au muncit cu el!», a scris ea.

Victor Osipov (a deținut funcția de vicepremier pentru Reintegrare în perioada septembrie 2009-ianuarie 2011; februarie 2015-ianuarie 2016) scrie că Ion Solonenco l-a impresionat de la prima întâlnire și i-a fost sprijin de nădejde la Guvern.

«Plecarea Generalului!..

Generalul Ion Solonenco a părăsit formația, a plecat din această lume în cea, care sperăm să-l răsplătească după cum s-a osândit!

Acest om m-a impresionat de la prima întâlnire, mi-a fost un sprijin de nădejde la Guvern (ca și celorlalți colegi) și a ocupat un loc în sufletul meu. Din februarie 1999 el a condus neîntrerupt Delegația RM în Comisia Unificată de Control din Zona de Securitate. El este omul care s-a confruntat cu separatiștii și cu patronii acestora în fiecare săptămână, practic, timp de peste 23 de ani! El, născut în stânga Nistrului... Toate provocările, despre care ceilalți poate numai au auzit, pentru generalul Solonenco au fost lupte personale și profesionale întru apărarea cetățenilor și a intereselor Republicii Moldova în acest format. O muncă de Titan! Un mentor pentru generații de reprezentanți ai structurilor policie și de forță ale Republicii Moldova în cadrul Delegației! Un model de perseverență, inteligență și modestie. Un om care la peste 85 de ani încă spunea, că dacă renunțăm la serviciile lui, nu va trăi, pentru că nu va mai avea rost! El a murit la post!

Condoleanțe familiei și colegilor!

Onor și recunoștință din partea Republicii Moldova și a întregului Neam, domnule General Ion Solonenco!

Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în Pace!», a menționat fostul demnitar.

Alexandru Flenchea (a deținut funcția de vicepremier pentru Reintegrare în perioada noiembrie 2019-martie 2020) precizează că R.Moldova a pierdut un om extraordinar și un un profesionist desăvârșit care pana în ultima clipă și-a servit Patria.

«Ion Solonenco a fost co-președinte al Comisiei Unificate de Control mai bine de 20 de ani și a fost cel mai bun cunoscător al Zonei de Securitate, care a gestionat abil riscurile de securitate despre cele mai multe dintre care publicul larg nici nu a bănuit.

Ne veți lipsi dl General!

Sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care au avut onoarea să-l cunoască», a adăugat el.

Olga Cebotari (a deținut funcția de vicepremier pentru Reintegrare în perioada noiembrie 2020-august 2021) scrie că a aflat cu durere în suflet despre decesul marelui patriot al Republicii Moldova, general și co-președintele CUC, Ion Solonenco.

«În activitatea mea de Viceprim-ministru pentru Reintegrare, am avut onoarea să interacționez cu domnul general și să admir devotamentul său necondiționat față de țară și procesul de reintegrare.

Astăzi, Moldova a pierdut nu doar un militar și negociator cu experiență dar și un fiu remarcabil al Patriei.

Îmi exprim sincerele condoleanțe familiei și rudelor lui Ion Solonenco, știind cu tristețe că Moldova a pierdut o mare personalitate și patriot.

Drum lin spre ceruri, Dl General!», a scris ea.

Amintim că astăzi, la vârsta de 87 de ani, s-a stins din viață generalul de brigadă și co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea R.Moldova, Ion Solonenco. Generalul a activat în cadrul CUC 30 de ani, iar din anul 1999 a deținut funcția de co-președinte al Comisiei.

Detalii: S-a stins din viață co-președintele CUC din partea R.Moldova, Ion Solonenco

Citiți și: Delegația transnistreană în CUC deplânge moartea lui Solonenco: E greu să găsești cuvinte de alinare atunci când se oprește inima unui coleg