Maia Sandu a semnat Decretul cu privire la grațierea a patru cetățeni moldoveni. Documentul a fost semnat zilele trecute și publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Astfel, s-a decis grațierea cu eliberarea de la pedeapsă penală în partea neexecutată a condamnaților Dumitru Adomnița și Alexei Martîniuc. Totodată, șeful statului a grațiat, cu eliberarea de la pedeapsă penală cu perioada de probațiune în partea neexecutată, a condamnaților Daniel Balan și Alexandru Lașcu.

Ce ține de Dumitru Adomnița, bărbatul a fost condamnat în noiembrie 2020 la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, acțiune săvârșită în proporții deosebit de mari. Mai exact, conform deciziei instanței, Adomnița a fost și conducătorul grupul criminal organizat.

În ce privește Alexandru Lașcu, acesta a fost condamnat în anul 2018 la 6 ani și 6 luni pentru tentativă de omor. Conform hotărârii instanței, în urma unui conflict, Lașcu a lovit un bărbat cu un cuțit în regiunea cutiei toracice. Ulterior, victima a fost transportată la spital și operată.

De menționat că persoanele propuse șefului statului pentru grațiere sunt selectate de Comisia pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă Președinția Republicii Moldova.