Subiectul cu privire la distrugerea și evacuarea munițiilor de la Cobasna ar putea fi reluat doar după ce va fi pus capăt războiului din Ucraina. De această părere este secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, interacțiunea și comunicarea cu Ministerul Apărării al Federației Ruse sunt unele mai îndelungate pe acest subiect.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a apelat la autoritățile Republicii Moldova în 2019-2020 pe acest subiect, cred că pandemia de COVID-ul a extins perioada de coordonare. Au avut loc anumite consultări în formatul Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova-Ministerul Afacerilor Externe al Federații Ruse”, a precizat el.

Potrivit lui, Ministerul Apărării a comunicat la direct, mai mult prin scrisori oficiale și prin intermediul Oficiului atașatului militar al Federații Ruse la Chișinău și „există înțelegerea că statutul depozitului trebuie să fie schimbat”.

Majoritatea munițiilor deja au 30 de ani de păstrare și, luând în considerare faptul că ele au fost stocate în ’92, majoritatea, 80-90% sunt depășite, adică ele nu sunt funcționale. Mai mult ca atât, unele din ele nu pot fi transportate, fiindcă pot prezenta un risc. Cu regret, acțiunile din 24 februarie au stopat acest proces, dar există înțelegerea că atunci când războiul va lua sfârșit, acest subiect va fi repus în discuție. Nu există decizie politică, există doar consultări”, a adăugat demnitarul.

De menționat că în Cobasna sunt depozitate aproximativ 20 000 de tone de arme și muniții. BBC scria acum un an că o explozie la depozitul din Cobasna ar fi echivalentă cu detonarea bombei nucleare asupra Hiroșimei.