În contextul pericolului producerii unui dezastru nuclear în Ucraina, cauzat de posibila bombardare a centralei de la Zaporojie, aflată la doar 740 de kilometri de R. Moldova, șeful direcției municipală Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlca, a venit cu recomandări pentru populație privind pașii pe care trebuie să îi întreprindă în cazul unui astfel de scenariu.

Gîlca a criticat lipsa materialelor informative la acest subiect din partea Ministerului Sănătății, întrebându-se dacă se află, totuși, R. Moldova în stare de urgență din cauza războiului din Ucraina.

Sfaturile autorităților municipale în medicină în cazul unui dezastru nuclear:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.
2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.
3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparat” a mai scris Gîlca pe pagina sa de Facebook.

Ieri, ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, le-a recomandat cetățenilor de până în 40 de ani să meargă la medicii de familie cât mai repede, pentru a primi prescripția pentru iodura de potasiu.

Anterior, Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a declarat că un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima.