Compania Naţională de Asigurări în Medicină anunță că a acumulat, în lunile ianuarie-iulie 2022, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de aproape 6 miliarde 712 milioane de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu cca 548 de milioane sau cu 9% faţă de perioada similară a anului 2021.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au depășit 3 miliarde 480 de milioane de lei, cu 405 milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au fost de peste 119 milioane de lei, în scădere cu circa 3,5 milioane comparativ cu primele șapte luni ale anului trecut.

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit în jur de 76 de milioane de lei, cu aproape 28 de milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Transferurile de la bugetul de stat au fost de cca 3 miliarde 36 de milioane de lei, în creștere cu peste 118 milioane față de primele șapte luni ale anului 2021.

În acelaşi timp, în perioada sus-menționată, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de aproape 6 miliarde 764 de milioane de lei, dintre care peste 6 miliarde 715 milioane au fost transferaţi prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi.

Suma virată pentru serviciile medicale prestate în primele șapte luni ale anului curent este cu 295 milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.