Deputatul PAS Lilian Carp susține că au fost identificați autorii alertelor cu bombă de pe teritoriul R. Moldova. Mesajele acestora veneau atât din interiorul țării, cât și din afară. Astfel, potrivit deputatului, la moment se lucrează cu serviciile specializate din țările în care au fost identificați autorii alertelor, în vederea luării măsurilor necesare.

„Eu din câte cunosc, dar asta trebuie Ministerul Afacerilor Interne să o spună public, persoanele care fac aceste alerte cu bombă de pe teritoriul R. Moldova au fost identificați și cei din afara R. Moldova au fost identificați. Știu că se conlucrează cu serviciile omoloage din țara în care au fost identificați pentru a lua anumite măsuri”, a declarat Carp în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Parlamentarul a mai spus că autoritățile vor veni cu un nou regulament de reacționare în cazul alertelor cu bombă, așa cum cel actual este încă din perioada sovietică. 

„Noi avem anumite regulamente în care trebuie să se acționeze în cazul unei alerte cu bombă. În alte state aceste regulamente de implicare a serviciilor speciale pentru detectare au un alt regim. În R. Moldova este așa cum era încă în perioada sovietică și din ceea ce am discutat cu doamna ministru, va trebui să revină la acel regulament pentru nu mai permite acest circ care există (...) vor veni cu un nou regulament despre reacționare în asemenea situații”, a declarat deputatul.

Numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an, doar de la începutul lunii iulie au fost înregistrate în jur de 200 de apeluri.