Contractul cu EME Parkleitsystem, companie care urma să amenajeze la Chişinău parcări cu plată, a fost suspendat, a anunţat primarul Dorin Chirtoacă, azi, la şedinţa Primăriei.

În cadrul ședinței de azi a primăriei Chișinău, Chirtoacă a declarat că a informat oficial despre acest lucru.

„Din momentul în care au fost făcute rețineri la Primăria Chișinău, inclusiv la Direcția Transport, am transmis o scrisoare oficială către compania respectivă prin care i-am anunțat oficial despre faptul că a fost suspendat contractul. S-a oprit orice fel de continuări de implemetări. Problema este de ce acum în aprilie 2017 și nu în decembrie 2015 când au fost ridicate materiale de la Direcția Transport, și de ce contractul a fost semnat a doua zi după ce au fost ridicate materiale în acest dosar și de ce a intrat în vigoare fără consiliu”, a precizat primarul. 

Primarul a mai spus că până când nu a văzut ordonanța de reținere a viceprimarului Grozavu nu a știut despre faptul că contractul cu compania EME Parkleitsystem a fost semnat fără aprobarea Consiliul Municipal Chișinuă.

„Potrivit legislației aici este o încălcare însă pentru mine este de mirare că nu am fost informat despre acest dosar pentru că am fost în câteva rânduri la CNA, fiind întrebat pe alte subiecte”, a spus Chirtoacă. 

Amintim că șapte persoane au fost reţinute de CNA şi procurori în dosarul de corupţie, ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, de un fost consilier municipal, de administratorii a trei companii de parking, dar şi de un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv pe cea câştigătoare.

Viceprimarul Muncipiului Chișinău, vizat în dosar, este Nistor Grozavu – cel care semnat contractul de parteneriat public-privat. Șeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie este Igor Gamrețchi, iar fostul consilier municipal – Ghenadie Ivașcenco, care deține funcţia de secretar general al grupului de lucru privind achiziţiile publice și selectarea companiei pentru amenajarea parcărilor.

Au fost reținuți și reprezentanții „EME Parkleitsystem GmbH": este vorba despre Serghei Islentiev - administrator al companiei "PLS PARCARE", fondată de „EME Parkleitsystem GmbH". O altă persoană reținută este Olga Andriuță, fondator al firmei "C-PARKING" SRL. Toate cele trei companii au aceeași adresă: sec. Botanica, str. Grenoble, 259/10. Cea de-a șasea persoană reținută este Alexei Curti care, potrivit idno.md, conduce SRL ELITA-5-GROUP ( de altfel, el e persoana care conturează legăturile cu milionarul Alexandr Pincevski). În fine, cea de-a șaptea persoană vizată este milionarul Alexandr Pincevschi, reținerea căruia a fost anunțată de reporterii Deschide.MD.