Ministerul Culturii organizează miercuri, 6 iulie, un miting-requiem la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Evenimentul va îngloba ceremonia de comemorare, depunere de flori, discursuri ale supraviețuitorilor deportărilor și ale oficialilor.

Ulterior, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău va avea loc și slujba de pomenire a victimelor deportărilor regimului comunist.

În acest an, Ministerul Culturii împreună cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au facilitat accesul publicului la Cartea Memoriei. Respectiv, listele nominale cu numele persoanelor deportate din RSS Moldovenească în Siberia, în cadrul operațiunii SUD din 6-9 iulie 1949 au fost făcute publice.

În total, în liste se regăsesc 35 mii 144 persoane. Conform unui raport al poliției politice sovietice, care datează din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați.

Detalii: Agenția Națională a Arhivelor publică lista celor peste 35 de mii de basarabeni, deportați de regimul sovietic în anul 1949

De menționat că din 1990, anual, pe 06 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.