Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a emis o decizie, după ce oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a contestat în instanță dispoziția primarului Ion Ceban prin care tariful la călătoriile cu transportul public în capitală ar urma să fie majorat începând cu 1 iulie 2022.

Potrivit documentului, CSE a mun. Chișinău propune oficiului Cancelariei de Stat să renunțe la acțiunile intentate privind contestarea deciziei.

Totodată, Comisia atenționează că întreprinderile municipale „Parcul Urban de Autobuze” și „Regia Transport Electric Chișinău” riscă să intre în incapacitate de plată și să suspende unele servicii de transport public pentru populație din cauza lipsei mijloacelor financiare.

Amintim că, pe 27 iunie curent, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a contestat în instanță dispoziția primarului general al capitalei Ion Ceban prin care tariful la călătoriile cu transportul public în capitală ar urma să fie majorat începând cu 1 iulie 2022. Cancelaria susține că „nu este de competența primarului să stabilească tarifele în transportul public de călători. Această atribuție ține nemijlocit, potrivit prevederilor legale, de Consiliul municipal și această atribuție nu poate fi delegată”.

Curtea de Apel Chișinău ar urma să decidă astăzi, 30 iunie, dacă prețul călătoriei cu transportul public în capitală va fi majorat. Mai exact, instanța de judecată ar urma să se pronunțe asupra solicitării Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat ce ține de suspendarea deciziei primarului general, Ion Ceban.

Detalii: Curtea de Apel ar putea bloca mâine majorarea prețului la transportul public, propusă de Ion Ceban

Pe 13 iunie 2022, Consiliul municipal și-a delegat atribuțiile primarului general, care a stabilit noile tarife printr-o dispoziție semnată pe 23 iunie.