Pașapoartele Republicii Moldova cu termen de valabilitate extins pot fi folosite în alte două state care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene. Este vorba despre Croația și Irlanda.

Astfel, potrivit Ministerului de Externe și Integrării Europene (MAEIE) până acum confirmarea a fost recepționată prin canale diplomatice de la Letonia, Israel, Federația Rusă, Armenia, Estonia, Azerbaidjan, Croația și Irlanda.

MAEIE mai precizează că autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Amintim că, pentru implementarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 21 din 18 mai 2022 privind prelungirea valabilității pașapoartelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.