Ședința de judecată de astăzi în care urma să se decidă asupra măsurii preventive pentru Veaceslav Platon a fost amânată. De această dată din cauza că Platon a cerut ca procurorii să prezinte demersul în limba rusă, motivând că că nu ar cunoaște anumiți termeni juridici.

Despre acest a lucru a anunțat procurorul care instrumentează cazul Andrei Băieșu, adăugând că mâine va continua ședința de judecată după ce instanța a admis astăzi cererea lui Platon prin care procurorii trebuie să prezinte demersul în limba rusă.

Potrivit avocatei Ana Ursachi clientul său a trimis o scrisoare deschisă în adresa șefului procuraturii generale Eduard Harunjen pentru ca Platon să fie audiat suplimentar din motiv că vrea să depună depoziții referitor la furtul miliardului. Cât despre cererea lui platon ca să-i fie tradus textul în limba rusă, Ursachi a declarat că este u drept al clientului său. 

Amintim că ședința de judecată de acum două zile în care urma să se decidă asupra măsurii de arest preventiv pentru Veaceslav Platon la fel a fost amânată. Atunci motivul că apărarea acestuia a depus mai multe cereri de recuzare.

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Perchezițiile au fost făcute după ce primarul de Orhei Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a dat lui platon credite de 80 de milioane de euro de la BEM. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.