Un pugilist, angajat al Inspectoratului General al Carabinierilor, cu titlurile căruia se mândrea anterior instituția, a fost reținut săptămâna curentă de către Poliția Capitalei fiind implicat într-un caz de trafic cu droguri, susțin sursele Deschide.MD.

Sursele noastre susțin că ar fi vorba despre boxerul Dorin Bucșa, care ar deține funcția de inspector în cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Scorpion”. Deși primește salariul de carabinier, dar și dat fiind faptul că este sportiv de performanță, Bucșa rar când se prezintă la locul de muncă fiind facilitat de către factorii de decizie cu funcție al IGC.

Bucșa a fost reținut la o stație PECO de către ofițerii de urmărire penală de la Direcția de Poliției a mun.Chișinău, într-o cauză penală pentru trafic de droguri, aflată în gestiunea IP Ciocana, acum trei zile, mai exact Marți, 14 Iunie.

Aceleași surse au ținut să menționeze că factorii de decizie, pentru a ieși basma curată din această istorie, dar și pentru a mușamaliza cazul, ar fi transmis prin intermediul avocatului lui Bucșa o cerere de demisie pe care acesta să o semneze și să o înregistreze cu dată anterioară, mai exact de la finele săptămânii trecute.

Oamenii legii au stabilit că Bucșa ar fi consumat marijuana, dar și că o distribuia contra plată colegilor din IGC.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, iar astăzi urma să fie prezentat în fața judecătorului de instrucție pentru a se elibera mandat de arest pe numele său.

Solicitat telefonic, Alexandru Bejan, ofițerul de presă al IGC, a confirmat faptul că Bucșa nu mai figurează printre angajații IGC și susține că acesta ar fi depus raportul aproximativ la finele săptămânii trecute, când au fost relaxate măsurile stării de urgență, în ansamblu cu mai mulți angajați IGC.

De altă parte, Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, confirmă existența unui asemnea caz, însă precizează că nu ne poate oferi mai multe detalii pentru a nu prejudicia ancheta.

În anul 2019, Inspectoratul General al Carabinierilor anunța despre cum l-a întâlnit cu sunete de fanfară, flori și multe aplauze, la Aeroportul Internațional Chișinău, pe carabinierul Dorin Bucșa, după ce a participat la Campionatul European Under 22, desfășurat în Vladikavkaz (Federația Rusă).

În categoria de greutate 60 kg carabinierul Dorin Bucșa a învins adversari din Croația, Germania și Belarus, cedând doar în fața rusului Khamzaev Beslan și a obinut medalia de argint.

Boxerul moldovean Dorin Bucșa a cucerit medalia de bronz și la turneul internațional de la Sankt Petersburg, în primăvara anului 2021.

Aici este de menționat că în această dimineață, Inspectoratul General al Poliției a anunțat despre un al doilea caz din această săptămână în care un angajat al IGC a fost reținut pentru trafic de droguri.  Acesta împreună cu tatăl său vitreg au fost încătușați în seara zilei de joi, 16 iunie, în timp ce distribuiau droguri în Chișinău, pentru preluarea lor ulterioară de către cumpărători.

Potrivit unui comunicat al Poliției, cei doi activau în cadrul unui magazin de droguri care primea comenzi pe internet.

„După percheziționarea bănuiților și a domiciliului lor, oamenii legii au ridicat 40 pachețele autosigilante cu droguri de tip PVP, precum și 80.000 lei care ar proveni din trafic de droguri”, se menționează în comunicatul IGP.

Drept răspuns la comunicatul colegilor de la IGP, instituția în care ar fi activat Bucșa, IGC, a venit cu o reacție pe pagina de Facebook, în care anunță că: „angajatul menționat activează în cadrul DR Centru a IGC din anul 2020”, dar și că „nu tolerează din partea angajaților săi manifestările de încălcare a legislației și disciplinei de serviciu sau altfel de comportament ce ar discredita titlul de militar”.

Potrivit procuroruluidin cadrul PCCOCS, Vitalie Costișanu, pe numele astăzi au fost depuse demersurile la judecătoria de instrucție pentru eliberarea mandatelor de arest pe numele carabinierului, dar și a tatălui său vitreg.

Costișanu susține că e premator de spus dacă există legături de cauzalitate dintre cazul documentat de acesta și celelalte cazuri în care angajații IGC sunt implicați în traficul de droguri.

Ținem să amintim că cele două cazuri, din această săptămână, cu implicarea carabinierilor în acțiuni de trafic de droguri, nu sunt o premieră în acest an. În luna Februarie anul curent, un carabinier în vârstă de 20 de ani, dar și complicele său de 17 ani, au fost reținuți de ofițerii antidrog ai IP Botanica în comun cu angajații Direcției de Poliție a mun. Chișinău, pe bulevardul Cuza-Vodă.

Un carabinier a fost prins de polițiști cu droguri, la Botanica

Tot în luna Februarie, anul trecut, PCCOCS în comun cu SPIA și INI, anunțau că au deconspirat activitatea unui grup criminal specializat în traficul ilicit de droguri în care figurează și militari prin contract, dar și funcționari ai Inspectoratului General de Carabineri (IGC), acțiunile acestora fiind documentate pe parcursul perioadei noiembrie 2020 – ianuarie 2021

Atunci a fost reținut un angajat al IGC asupra căruia s-au găsit substanțe narcotice de tip marijuana, hașiș, LSD și ecstasy, „clienții” săi fiind inclusiv militari pe contract ai IGC.