Veaceslav Platon ar fi cel de-al doilea comandatar al tentativei de omor a lui Vlad Plahotnoic. Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, a declarat într-o conferință de presă că există suficiente indicii care demonstrează că o persoană aflată în detenție în RM ar fi complice în dosar. Ținem să precizăm că procurorul a refuzat categoric să dea numele acestei persoane, însă surse judiciare ne confirmă că este vorba despre Veaceslav Platon. Aceleași surse ne spun că mesajele pe care le transmitea Platon pe marginea ascestui subiect, erau cifrate.

”Am mai stabilit o persoană suspectă în privința cărora avem indicii că ar fi implicată în organizarea acestui atentat. Această persoană se află într-un penitenciar din RM. În celula lui au fost identificat un telefon, iar în urma analizării mesajelor transmise s-a constatat că el grăbea săvârșirea omorului, fiind constrâns de sentința de condamnare care urma sa-i fie pronunțată în scurt timp”, a declarat Procurorul.

Ca urmare a audierii persoanelor reținute și a analizei probelor acumulate în dosar, procurorii au pus sub învinuire pe una din persoanele care au comandat asasinatul. E vorba de autoritatea criminală Grigore Caramalac, care figurează și în alte dosare penale în care este acuzat de crime grave și deosebit de grave.  Cetățeanul Grigore Caramalac este acuzat de organizarea săvârşirii omorului la comandă, precum și dirijarea realizării lui. 

"Dispunem de înregistrări video şi imagini audio. Informațiile au fost confirmate de una din persoanele reținute care urma să execute omorul. Individul susține că a fost ameninţat să execute omorul și că era sigur că ulterior toți executorii ar fi fost omorâți de Karamalak, pentru a șterge urmele. Primul plan era împușcarea cu un aruncător de grenade a două etaje a clădirii Global Business Center".

Din audieri s-a stabilit că inițial li s-a comandat “avertizarea” politicianului, iar după ce le-au fost transmiși o parte din banii s-a insistat ca ținta să fie lichidată, chiar dacă și-ar fi pierdut viața mai mulți oameni. Atât expertiza prealabilă a armelor grele, care urmau să fie folosite pentru asasinare și care au fost ridicate de procurori, dar și mărturiile persoanelor reținute, arată că numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. În mărturii se vorbește despre distrugerea aproape totală a două etaje ale clădirii de oficii în care se afla ținta. S-a mai constatat că pentru această operațiune se căuta și alt tip de arme grele și anume lansatoare de rachete de tip “Șmeli”, care pot distruge un imobil întreg. Unii organizatori ai asasinatului au mărturisit că se temeau că după realizarea acestei comenzi ar putea fi omorâți și ei pentru a fi șterse urmele. 

Din informațiile preliminare, suma finală care urma să fie achitată tuturor persoanelor implicate în această acțiune criminală ar putea depăși un milion de dolari. Suma de 200 de mii de dolari, dintre care 100 de mii deja transmise, era destinată pregătirii operațiunii. 

Șeful INI, Ion Iachimov, a declarat că executorii asasinatului au venit de trei ori pe teritoriul RM în încercarea de a-și îndeplini misiunea. 

 

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă de la 15-20 de ani de pușcărie. Procurorii spun însă că aceștia ar putea fi condamnați și în baza altor prevederi ale codului penal cum ar fi: trecerea ilegală a frontierei, păstrarea ilegală a armelor și altele.

Amintim că tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc, a fost dejucată de către poliţiştii şi procurorii din ţara noastră împreună cu organele de drept din Ucraina. Astfel, la sfârşitul lunii martie 2017, la Chișinău a venit un grup format din reprezentanții instituțiilor de drept din Ucraina, care au prezentat detalii despre pregătirea unui atentat asupra unui cetățean al Moldovei. Drept urmare, a fost format grupul de urmărire penală și autorizate măsuri speciale de investigații.

În nota informativă oferită de colegii din Ucraina se menționa că un cetățean ucrainean, cunoscut lider al lumii interlope, ar fi primit comanda de executare a unui cetățean al Republicii Moldova în schimbul sumei de 200 mii de dolari. Poliția ucraineană a aflat că locația unde urmează să fie comis atentatul reprezintă un edificiu cu șapte etaje, în apropiere de care se află o grădiniță de copii, un cerc giratoriu și blocuri locative, însă nu se știa exact orașul sau regiunea unde s-ar afla acest imobil.

Executorii, care au pregătire militară, au aflat recent cine este ținta lor, dar și care este planul atentatului cu utilizarea armelor de foc. La Chișinău urmau să li se transmită arme, bani, tehnică specială de comunicare, elemente de camuflaj etc.

În timpul activităților operative, instituțiile de drept au luat măsuri sporite de precauție pentru a evita potențiale urmări grave ale atentatului pus la cale de gruparea criminală, operațiuni care au vizat inclusiv protejarea imobilelor aflate în zona vizată și a persoanelor. Operațiunea de reținere s-a decis să fie efectuată în data de 7 aprilie, după ce au fost obținute informații că eventualii comanditari ai asasinatului îi grăbesc pe executori.